- hirdetés -

Az új tanévtől immár nem csak ebédet, hanem uzsonnát és tízórait is biztosítanak az önkormányzati óvodákban és iskolákban azoknak a gyerekeknek, akiknek egészségügyi állapota valamilyen összetevőtől mentes diétát igényel.

A közelmúltban a városházán zajlott egyeztetésen elindult az útkeresés, hogy a speciális diétát igénylő gyermekek iskolai kisétkeztetését (tízórai, uzsonna) is megoldják, valamint bővítsék a kínálatot a főétkezések terén is.

– Az elmúlt hetek tárgyalásai sikerre vezettek, az idei tanévtől ugyanis már napi háromszori étkeztetésben részesülhetnek az önkormányzati fenntartású óvodákban és iskolákban a tej-, tojás- és gluténérzékeny gyermekek – ismertette a döntést Dávid Zoltán. – Rendkívül fontosnak tartom, hogy minden gyermek megfelelő ételt kapjon, ezért biztosítjuk a speciális étrendet a menzákon – tette hozzá a polgármester.

Eddig napi 20 diák kérte. Most nőhet a számuk

A korábbi évhez hasonlóan idén is a Gyopárosi Gasztronómiai és Turisztikai Kft-vel kötött szerződést az önkormányzat a speciális táplálkozási igényű gyermekek étkeztetésének biztosítása érdekében. A tej-, tojás- és gluténmentes étrendet az önkormányzati fenntartású óvodákban, iskolákban lehet megrendelni. Az egyházi fenntartású óvodáknak, iskoláknak saját hatáskörben kell megoldani az ilyen irányú étkeztetést.

A most jelentkező szülők a gyermekjóléti szolgálat révén csatlakozhatnak a programhoz (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az ebéd mellett a tízórai és az uzsonna is megoldott a speciális étrendű gyerekeknél  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megtudtuk, az előző tanévben átlag naponta 20 gyermek vette igénybe az ételallergiás ebédet. Ez a szám most növekedhet, hiszen a napi háromszori speciális étrend biztosítása nagy könnyebbséget jelent majd a szülőknek. Emellett az önkormányzat támogatásával a DALI-ÁS KLUB is megkezdi felmérést a szülők körében, hogy pontosan hány olyan gyermek van a városban, akiknek egészségügyi állapota valamilyen összetevőtől mentes diétát igényel.

A mostani önkormányzati döntés értelmében az ételallergiás gyermek étkeztetése után a szülők ugyanazon összeget fizetik, mint a nem allergiás, normál (vagy menzás) étkezésben részesülő gyermekek után. Az általános iskolákban (Vörösmarty, Czina, Rákóczitelep) a napi háromszori étkeztetés bruttó 521,- Ft/nap, az önkormányzati óvodákban 457,- Ft/nap.

Ez az összeg a teljes árat jelenti, ami további jogosultsági kedvezmények esetében tovább csökkenhet.

Ezek a kedvezmények csökkentik a fenti díjat

Az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani a bölcsődei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek számára, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, ha ő maga tartósan beteg vagy fogyatékos, illetve olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek.

Ingyenesen étkezik az óvodás és bölcsődés akkor is, ha nevelésbe vették, a családjában 3 vagy több gyermeket nevelnek, vagy ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a 95.960 forintot.

Iskolában, az 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára ingyenes az étkezés, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy nevelésbe vették.

50%-os normatív kedvezményt biztosítanak az 1-8. évfolyamon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Az 1-8. és az azon felüli évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára, ha olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, emellett félárú az étkezés a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.