- hirdetés -

Funky és blues számok várták a Végső Állomás vendégeit.

Délibáb zenekar: A dobokat Berta Péter üti, a basszust Szűcs András adja, a trombitát Csernai Gábor fújja, a gitárt Leszkó Róbert pengeti, aki pedig a hangjával játszik, az nem más, mint Leszkó Hédi.

A négy éve létező, funky és blues számokat játszó zenekar február 4-én állt a Végső Állomás színpadára. Robi a koncertek felépítésével, vagyis az azzal kapcsolatos „trükkökkel” kezdi a történetet.
– A koncerteket általában örökzöldekkel indítjuk, majd azért belecsempészünk néhány saját számot is. Van egy második repertoárunk is, ami kicsit slágeresebb, kicsit „maibb”, kicsit poposabb, funkysabb.

Nemrégiben egy Mezőkovácsházán szervezett tehetségkutatón, a Hangpróbán is szerencsét próbált a zenekar. Az amatőr bandáknak rendezett egynapos fesztiválon legjobb zenész címeket is kiosztott a zsűri. A Délibáb zenekar három tagja, Szűcs András, Berta Péter és Leszkó Róbert a maga hangszerén elnyerte ezt a dicső címet.

A zenekar egyik különlegessége, hogy megjelenik benne a trombita is. Könnyűzenei koncerteken igen ritkán találkozunk fúvós hangszerekkel, pedig ezek igazán megfűszerezik a dalokat.
– Mikor még csak négyen voltunk, gondolkoztuk rajta, hogy mindenképpen kellene még valamilyen hangszer a bandába – kezdi Peti. Felmerült ötletként a billentyű is, de aztán erről letettünk. Majd én bekerültem az Orosházi Fúvószenekarba, és akkor eszünkbe jutott, hogy akár egy fúvóst is bele lehetne csempészni a Délibábba. Megkérdeztük Gábort, aki igent mondott a felkérésre. Még ezen felül is vannak terveink, szeretnénk még egy harsonást vagy egy szaxofonost magunk mellé. Mivel nem sok orosházi bandában van fúvós hangszer, ezért úgy gondolom, mi így egy kicsit színesebbé tudjuk tenni a koncertjeinket, és ezáltal több számot is fel tudunk dolgozni.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yZ8nhRRg7MQ&feature=player_embedded

Ismert, de nem kommersz

Vajon el lehet-e jól játszani egy olyan nótát, amiben öt hangszernél több szerepel? Banditól megtudtuk, erre is van megoldás.
– Ha sikerül jól megfogni, megérteni, és természetesen eljátszani a számot, akkor nem tűnik fel, hogy van az eredetiben egy olyan hangszer is, ami nálunk nincs meg. Ha nem is könnyen, de meg lehet oldani ezt a feladatot is. Szeretnénk több hangszert is bevonni a zenekarba, de elég nehéz rátalálni a megfelelő emberekre, ugyanis nincs olyan hely, nincs olyan fórum, ahol ezeket az igényeinket be tudnánk jelenteni. Szerintem például jó lenne egy olyan internetes oldal, ami a kistérség, vagy mondjuk Békés megye zenészeit összegyűjti, ahol információkat tudnánk cserélni, hirdetéseket tudnánk feladni, és ahol zenészekre lehetne találni.

A Délibáb olyan számokat próbál meg repertoárjába vonni, amik ismertek, de azért nem túl populárisak, és túl kommerszek. Így főként Robben Ford, Doobie Brothers, Stevie Wonder, Joe Cocker, Cserháti Zsuzsa és Charlie számokat játszanak. A zenekar tagjai egyébként is sok stílusban kiélhetik magukat, hiszen szinte mindegyikük játszik más bandában is. Berta Peti például négy helyen is dobol. Elmondásuk szerint mindegyik formáció más, és így természetesen mindegyikre szükségük is van. Bár idejük nem sok, ezt az élményt, a zenélést semmivel sem lehetne helyettesíteni.

– Nincsenek nagyra rúgó vágyaink, csak zenélni akarunk, és azért a környéket egy kicsit meg szeretnénk ismertetni magunkkal. A jövő hónapban például Szegedre készülünk. Számunkra ez az egész valójában egy hobbi. A mai világban még azoknak is nagyon nehéz, akik ezzel foglalkoznak, akik ebből élnek. Mi egyszerűen csak örülünk, hogy játszunk, és még inkább akkor, ha mások is örülnek, miközben hallgatnak minket – fogalmazta meg Robi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.