- hirdetés -

Fergeteges buli hajrázással, repkedő metálvillákkal és jó pörgős zenékkel.

Két fiatal helyi banda, a Revízió és a Methexis lépett a Végső Állomás nevű szórakozóhely színpadára január 28-án. A zenekarok – jelenlegi felállásukat tekintve – csak 4, illetve 6 hónapja léteznek, főleg feldolgozásokat játszanak, de mindketten szeretnének nyitni a saját világuk felé is.

Revízió – irány a progresszív metál

A Revíziónál Nagyházi Reni az énekes az, aki azonnal kap a lehetőségen és mesélni kezd:
– Ebben a felállásban négy hónapja létezik a zenekar. Igazából Ricsi (Nemes Richárd – dobok) és Józsi (Bányai József – basszusgitár) alkotják az egész magját, ők hozták létre a Revíziót. Majd jött a sok énekes és hangszeres váltás, és így kerültem én is ide. Józsi küldött iwiw-en egy üzenetet, hogy énekest keresnek. Én először azt hittem, hogy csak vicc, vagy valami játék az egész, de aztán visszaírtam, és kiderült, hogy komoly a dolog.

Fenyvesi Anti szólógitáros, dalszerző elmondása szerint elég sok stílust vegyítenek a zenéjükben, de legfőképpen rock, punk és metál számokat játszanak.
– Ez a zenekar annyira komoly, amennyire szeretnénk komolyan venni – veszi át a szót Józsi, a basszusgitáros. Voltak hullámvölgyek a banda életében, de azért igyekszünk minden héten próbálni, ami nem könnyű, mert Anti másik városban tanul, mi hétköznap dolgozunk, így elég nehéz összeegyeztetnünk az időnket. Szeretnénk saját számokat is írni, és elindulni az úton – hát ez kicsit csúnyán hangzik, de – a befutás felé, vagy valami ilyesmi irányba.  A célunk az, hogy minél több embernek játsszuk a számainkat, és hogy minél több visszaigazolást kapjunk, hogy amit csinálunk, az tényleg jó.

Ha szeretnél többet megtudni a Revízióról klikk ide.

A srácok, bár elég fiatalok, azért egy bizonyos fejlődési úton próbáról-próbára haladnak tovább. Az elvárásaik is egyre magasabbak önmagukkal szemben.
– Kezdetben a kaliforniai irányzat határozta meg a stílusomat, de ez később folyamatosan fejlődött. Aztán elkezdtem felhalmozni a tudást, és valamennyire egy saját stílust kialakítani. Azt mondhatom, hogy most szeretnék, – vagy szeretnénk – eljutni egy olyan szintre, ami nem hétköznapi. Konkrétan, a stílust tekintve a progresszív metálról van szó, ami ugye azért nem kis feladat lenne – folytatja Ricsi a tervek felsorolását.

Eddigi koncertjeik alapján a zenekar tagjai úgy nyilatkoztak, a közönség nagyon szereti az általuk feldolgozott számokat. A cél persze az, hogy saját szerzeményeikre is ilyen nyitott legyen a tomboló tömeg. Addig is itt vannak a Tankcsapda, Alvin és a mókusok, Depresszió, Red Hot Chili Peppers és a The Cranberries dalok, amikre mindenki lábában beindul a „bugi”.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Zd-KkdvzrsU&feature=player_embedded

Punk után heavy metal

A Revízió után a Methexis „zord” külsejű fiúi vették át a terepet. Devossa Bence szólógitárosról jut eszembe a „zord külső” kifejezés, neki is teszem fel a kérdést a megjelenés és a zenevilág közti kapcsolatra vonatkozóan, de Dávid Attila, az énekes azonnal lecsap és kezdi is a magyarázatot.
– Ez a kinézet, ez a fizimiska ezzel a műfajjal jár. Mi ugyanis leginkább arra törekszünk, hogy hard rock és heavy metál számokat játszunk, majd pedig idővel progresszív metálba menjünk át. Úgy képzeljük el, hogy ha majd a szakmai előmenetelünk megengedi, akkor progresszívebb vizekre evezünk.

Ha szeretnél többet megtudni a Methexisről klikk ide.

A zenekar még csak fél éves, vagyis igencsak gyerekcipőben jár. A pénteki fellépés előtt még csak egy koncertjük volt, a Kék Lagúnában álltak színpadra, de tomboló fiatalokból ott sem volt hiány, hiszen az egész kocsmát betöltötte a hallgatóság.
– A saját számok, amik eddig vannak, azok a zene szeretetére épülnek, arra, ahogy az ének és a hangszeres témák összefonódnak – folytatja Balogh Máté, a basszusgitáros . Zene nélkül nem lenne élet, ezt tükrözi a saját számok szövege is. Zeneileg pedig az a célunk, hogy minél technikásabb számokat írjunk és játsszunk.

Verasztó Ervin, a billentyűs és unokatesója, Máté már korábban is zenéltek együtt.  De ahogy Ervin fogalmazott, azzal a bandával még kissé primitívebb számokat játszottak. A Methexis-szel egy szintet feljebb léptek, így most már más réteget mozgatnak meg.

– Alice Cooper, Bikini, Bon Jovi, Halloween, Stratovarius, Edda, Judas Priest, Sabaton. Elég vegyes felvágott – sorolta zárszóul a feldolgozásokat Kizur Peti, a dobos.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LB870cVPIeM&feature=player_embedded

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.