- hirdetés -

Az Egységes Szociális Központ Családsegítő Szolgálata a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól nyert 500 ezer forint támogatásból ingyenes család-, illetve párterápiás lehetőséget biztosít.

A családterápia olyan pszichoterápiás módszer, mely a családi működés, a kapcsolatok és szabályok feltárásával segít a családtagok közötti konfliktusok, illetve érzelmi problémák enyhítésében. Sok esetben az egyéninek tűnő panaszok, tünetek is a család bevonásával tudnak oldódni.

Inkább szép szóval mint üvöltve (illusztráció)

A párterápia az a formája a családterápiának, amikor a terápia fókuszában a pár kapcsolata áll, gyerekek vagy nincsenek, vagy nem vonják be őket a folyamatba. Fontos elméleti kiindulópontja a rendszerszemlélet. Eszerint a család egy olyan rendszer, melynek alkotórészei (tagjai) folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással – vagyis valakinek a változása kihat a többi tagra is.

Mikor ajánlott a pár-, illetve családterápia? Akkor, ha a családtagok úgy ítélik meg, hogy két, vagy több tag között olyan mértékű, vagy hosszan tartó konfliktus áll fenn, amit külső segítség nélkül nem tudnak kezelni. A családi életciklus során kialakult változások (pl. gyerekek kirepülése, szülők nyugdíjazása stb.) nehezen kezelhetők a családtagok számára.

Akkor is hasznos a terápia, ha a páciens gyermek, vagy serdülő, vagy abban az esetben, ha az egyik családtag tünetei az egész család bevonásával tudnak enyhülni, illetve, ha állapotának javulásával más családtag lett rosszabbul. Segítséget nyújthat a családot ért közös trauma (pl. haláleset) feldolgozására.

A pár-, illetve családterápia igénybevételére a Családsegítő Szolgálatnál (Orosháza, Hajnal u. 1.) van lehetőség. A probléma jellegétől függően 8-14 alkalomból áll a terápia. A találkozók kéthetente, a délutáni órákban vannak, melynek időtartama: másfél óra. Érdeklődni személyesen vagy telefonon lehet a 06 68/412-317 vagy a 06/70-466-3168-as számon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.