- hirdetés -

21 év után vonult nyugdíjba Hajdú Péter tűzoltó alezredes. Pénteken búcsúztatták a kollégák, barátok.

Orosházi és környékbeli kollégák gyűltek össze pénteken a Gyopár Club Hotelben, ahol Hajdú Péter nyugállományba vonuló tűzoltó alezredes búcsúzott el az állománytól. Hajdú Péter 1989-ben kezdte meg a szolgálatot, a ranglétrát végigjárva 2006-ban lett parancsnok, 2010-ben maga kérte felmentését megbízatása alól egészségügyi okokra hivatkozva. Kérelmét Orosháza képviselő-testülete elfogadta, így Hajdú Péter visszavonult.

– Nehéz, ha valakinek abba kell hagynia a hobbiját, vagy ott kell hagynia a hivatását, én most mindkettőt teszem. 21 év szolgálati idő alatt sok minden történt. Számos esetre emlékszem, kollégákra, akiktől segítséget kaptam vonulós tűzoltóként és később parancsnokként is. Büszke vagyok arra, hogy minden segítséget megkaptam, amit csak kértem a tűzoltóság érdekében a kollégáktól, cégvezetőktől, polgármesterektől. Köszönet érte – mondta el az OrosCafe.hu-nak az alezredes.

Hajdú Péter parancsnok az állománytól kapott díszkarddal (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

– Jó ideig nehéz lesz még, ha szirénát hallok. Követni fogom a tűzoltók munkáját, ígéretet is tettem Lászik Gábor megbízott parancsnoknak arra, hogy amiben csak tudok, segítek – emelte ki Hajdú Péter, aki nyugállományúként családjával és cégével foglalkozik majd.

Az ünnepi alkalomról az ajándékok sem hiányoztak. Németh Béla volt polgármester egy játék tűzoltóautóval ajándékozta meg Hajdú Pétert. Az állomány nevében Farkas Miklós egy díszkardot adott át a parancsnoknak, és kissé fura ajándékkal érkezett Éliás Csaba: a félig nyest, félig nyúl kitömött állat egy régi vonulás emlékét idézi.

A parancsnok családja is jelen volt, köszönő szavait Hajdú Péter hozzájuk is intézte. Mint mondta, felesége és két lánya mindig mögötte állt, átvészelték a nehéz időket és türelemmel, szeretettel vették őt körül akkor is, amikor „hazavitte a munkát”, egy-egy tragédia képeit, nyomasztó érzéseket. Majd meghatódva idézte fel az elmúlt 21 évvel a háttal mögött, mit is jelent tűzoltónak lenni.

Szolgálatban

Dr. Dancsó József polgármester a leköszönő parancsnok érdemeit méltatva mondott köszönetet a tűzoltóknak az élet és a vagyon védelme érdekében végzett áldozatos munkájukért. Hangsúlyozta a tűzoltókra jellemző bajtársiasságot, elkötelezettséget, egyben kiemelte a mögöttük álló család fontosságát.

Benkő Antal főhadnagy, a C szolgálati csoport szolgálatparancsnoka 2004 óta dolgozott együtt Hajdú Péterrel.
– Nagyon jó kollegális viszonyban voltunk, támogatta az ötleteket, ami a tűzoltóság érdekeit szolgálta. Régivágású főnök volt, aki szigorú, ha kell és elnéző, amikor arra van szükség.

A parancsnoki megbízatást ideiglenesen Lászik Gábor vette át, aki kiemelte, Hajdú Péter és Csongrádi Pál előző parancsnokoknak köszönhető, hogy az orosházi tűzoltóság műszakilag és technikailag is a legjobb eszközökkel, felszereltséggel rendelkezik.
– Ami most a legfontosabb, az a laktanya külső-belső korszerűsítése. Az épület 1957-ben kapta meg a használatba vételi engedélyét, azóta minimális felújítás volt csak.

Az orosházi tűzoltóság parancsnoki posztjára pályázatot írt ki Orosháza önkormányzata. A három jelentkező anyagát a képviselő-testület a február 4-i ülésén tárgyalja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.