- hirdetés -

Az orosházi költő, Jászay-Horváth Elemér emlékére szervez versíró pályázatot a Helios Alapítvány.

Jászay-Horváth Elemér 1888. december 24-én született Orosházán. A Táncsics utca 21. szám alatti házon emléktábla hirdeti: itt született a költő. Az emléktáblát, amit az ismert orosházi szobrász, Rajki József készített,  1937-ben helyezték el a házon. Jászayról utcát is elneveztek Orosházán, ám lényegében más nem is emlékeztet munkásságára.

– Még a róla elnevezett utcában sem sokan tudták, hogy ki is ő valójában. Jászay-Horváth Elemér az 1910-es években a Nyugatban publikált, Babits és Kosztolányi is elismerősen írt róla. Szeretnénk ápolni az emlékét, a köztudattal egy kicsit jobban megismertetni a nevét, hiszen orosházi költő volt – tudtuk meg Károlyi Fülöp Bélától, a Helios Alapítvány elnökétől.

Ezért hirdetett meg a Helios Alapítvány, összefogva a Justh Zsigmond Városi Könyvtárral, egy versíró pályázatot. A pályázatra diákok verseit várják (25 éves korig). A téma: Orosháza, Gyopáros, illetve a Dél-Alföld hangulatának megörökítése.

– A lírai műnemen belül nincs megkötés , de Jászayhoz kötődően elsősorban szonetteket, elégiát, vagy ódát várunk.

Február végéig lehet elküldeni a pályamunkákat a Helios Alapítvány címére (Helios Alapítvány 5900 Orosháza, Martinovics utca 10.) A városi könyvtárban is leadhatják a jelentkezők a verseket. További részletek a Helios honlapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.