- hirdetés -

120 program, 3200 olvasó – a Justh Zsigmond Városi Könyvtár tavalyi évéről, és az idei elképzelésekről Hotoránné Fekete Gabriella igazgatót kérdeztük.

– Hasonlóan a többi intézményhez, számunkra is elég nehéz volt 2010. Azonban voltak sikeres pályázataink, amelyeknek köszönhetően az elmúlt évekhez képest elég sok és színvonalas rendezvényt valósíthattunk meg. A városi marketing keretből kapott 1 millió forintból, valamint a Summa Artium Alapítványtól 2009-ben kapott 1,8 millió forintból számos, olvasást népszerűsítő programot szerveztünk – tudtuk meg Hotoránné Fekete Gabriella igazgatótól.

A könyvtár bővítette állományát (Fotó: Melega Krisztián)

Míg 2008-ban 72, 2009-ben 89, addig 2010-ben 120 programot kínált a könyvtár. A tavalyi programokon összesen 3420 látogató jelent meg. Az olvasását népszerűsítő programok keretében érkezett Orosházára többek közt Jókai Anna, Závada Pál, Rácz Zsuzsa is. A Buzai Csaba könyvtáros nevével fémjelzett, országosan is ismerté vált Veszíts el egy könyvet! játék kapcsán Orosházán rendezvények voltak, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pedig kiállítás.

A könyvtár vezetője elmondta, tavaly év végén zárult le egy eszközfejlesztésre vonatkozó pályázat, és az idei év végéig tart egy másik. Ez utóbbi keretében szakmai programokat szerveznek, és a könyvtárosok továbbképzése mellett feldolgozzák a kistérség egyik könyvtárának állományát is.

Nem csökkent az olvasói szám

A számokról is kérdeztük az igazgatót, aki kiemelte, az olvasói létszám és a forgalmi adatok alapvetően nem változtak. 2010-ben ugyan kevesebb könyvet tudtak vásárolni, a kölcsönzött dokumentumok (könyvek, videók, folyóiratok) száma azonban emelkedett, míg 2009-ben ez 55 ezer volt, addig tavaly 58 ezer.

2010-ben 3200 olvasója volt a könyvtárnak. Személyes használat 38 ezer volt, ezen belül nőtt az internet használat népszerűsége is. 2009-ben 8600-an interneteztek a könyvtárban, 2010-ben 9220-an. Népszerű az internet használatát segítő tanfolyam is, tavaly 8 ilyen volt, amin összesen 64-en vettek részt.

A könyvtári szolgáltatásokat nem csak helyben, hanem távhasználattal (telefon, fax, e-mail) is el lehet érni. Ezen a téren is növekedés volt: 2009-ben 2000, 2010-ben 2400 volt ez a szám. Tavaly 1213 14 éven aluli olvasó iratkozott be, ez a szám 2009-ben 1400 volt. 65 év felettiek 2009-ben 103-an, míg tavaly 119-en iratkoztak be.

– Most készül a költségvetésünk. Vannak elképzeléseink, de számítunk arra, hogy az idei sem lesz könnyű év. Törekedünk arra, hogy folyamatosan bővítsük a sikerkönyvek és a szakkönyvek kínálatát az olvasók igényeihez igazodva. 2011-ben folytatni kívánjuk a programsorozatot, hiszen a könyvtárnak, amellett, hogy könyvet kölcsönöz, információt szolgáltat, közösségi funkciója is van. Ezt szolgálták, szolgálják a programok – mondta Hotoránné Fekete Gabriella.

A könyvtárba decemberben érkeztek új könyvek, ekkor gyarapodott a zenei könyvtár is 10 hangoskönyvvel. Csernus Imre, Vámos Miklós, Fekete István és Rejtő Jenő műveit is kikölcsönözhetjük.

A leltárkönyv bejegyzése alapján a könyvtár az 1970-es végén vásárolta meg az első bakelitlemezeket, ekkor indult el a zenei könyvtár. Bakelitlemezekből most is nagyon sok van, mintegy 2000 közül válogathatunk.

Törköly József könyvtáros elmondta, a bakelitlemezek, videófelvételek mellett 200 hangoskönyv is található a zenei könyvtárban.

– Több anyag érkezett audio CD-kből is, figyeljük az újdonságokat, a népzenét, könnyűzenét, világzenét. Ezekből szereztünk jó pár darabot decemberben, blogunkon megtalálható a lista.

Ha már a blognál tartunk: a városi könyvtár munkatársai kihasználják a technika nyújtotta lehetőségeket. A Könyvtárosházán a sok érdekesség, információ mellett megtaláljátok a blog elmúlt évének statisztikáját, érdemes elolvasni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.