- hirdetés -

Az év eleji fogadalmak időszakában sokan fogyókúrába kezdenek. Számtalan módszer közül lehet választani, azonban a szakemberek ezek veszélyeire is felhívják a figyelmet. Általános tévhit, hogy koplalni kell.

– Fontos a szervezet táplálékkal való folyamatos ellátása, a rendszeres étkezés és a megfelelő testmozgás – figyelmeztet dr. Herczegfalvi Lászlóné szakgyógyszerész.

– Azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az élelmiszerek manapság nem tartalmazzák azt a tápértéket, amire szükség van, ezért pótolni kell. Vitaminokat, nyomelemeket, rostanyagokat kell bevinni a szervezetbe az egészség megőrzése érdekében. Veszélyes, ha hirtelen sikereket akarunk elérni, emiatt alakul ki a jojó effektus, azaz a leadott kilók visszatérnek, az eredeti súlyunkat meghaladóan. Heti 2-3 kilónál többet ne akarjunk leadni, sőt nem is a kúraszerű változásban van a titok, hanem az életmódváltás vezet eredményre. A napi ötszöri, kis mennyiségű, növényi rostban gazdag táplálkozás a célravezető – ami biztosítja, hogy a táplálék ne maradjon túl sokáig a szervezetben, mert az káros folyamatokat eredményez. Emellett a testalkatnak megfelelő mozgás, hogy a bevitt kalóriáknál többet égessünk el.

Az egészség értékére leginkább akkor döbbenünk rá, amikor elveszítettük, ezért nem tudjuk elégszer hangsúlyozni az egészségmegőrzés fontosságát. Sokkal könnyebb megelőzni a betegségeket, mint gyógyítani. Azt szoktam tanácsolni, hogy legyenek önzők magukkal az emberek! Hajlamosak vagyunk mások, a család, a munkánk miatt elhanyagolni magunkat, pedig a rendszeresen magunkra fordított időt visszakapja a környezetünk, hiszen fittebbek, egészségesek leszünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.