- hirdetés -

Két ezüstérmet szereztek az orosházi kézisek a IX. Budapest-kupán.

A két ünnep között a Budapesti Kézilabda Szövetség rendezésében, a Nemzeti Sport Intézet és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával kilencedik alkalommal rendezték meg a BUDAPEST CUP Régióválogatottak tornáját a fővárosban. Hétfőn a csoportmérkőzések, kedden az elődöntők, szerdán pedig a helyosztó mérkőzések kerültek lebonyolításra. A leányok versenyében az 1996-ban és később, a fiúknál az 1995-ben és később születettek vettek részt. Városunkat az Orosháza KSC 1996-os csapatából hét játékos (Aradi Edina, Kónya Kinga, Kránitz Gréta, Szöllősi Dalma, Szöllősi Stella, Telek Klára, Ulmann Bernadett), az Orosházi FKSE 1995-ös együtteséből hat játékos (Békési Bence, Lipták Máté, Magyar Dávid, Szécsi Balázs, Tóth Károly, Zsigmond Gergely) képviselte a kelet-magyarországi Sterbinszky Amália utánpótlás régió együtteseiben. Mindkét régióválogatottunk kispadján orosházi edzők ültek Papp Mihály (OKSC) és Kopornyik Zsolt (OFKSE) személyében.

Meneteltek a lányok…

A lányok remekül kezdték a viadalt, a nyitónapon magabiztos teljesítménnyel 35-10-re verték az észak-magyarországi Kulcsár Anita régió csapatát, ezen a találkozón az orosházi Ulmann Bernadett csapata egyik legeredményesebb játékosa volt négy találattal.
A folytatásban a legjobb budapesti játékosokat felvonultató Adorján János régió gárdája ellen már nehezebb dolguk volt. Igaz, az első félidő három gólos Sterbinszky-vezetéssel zárult, de a fővárosiak többször is megszorongatták ellenfelüket, sőt a második játékrész közepén sokáig a vezettek is. Végül a 13 gólt szerző debreceni Bíró Eszter vezényletével 30-27-es győzelmet arattak a kelet-magyarországi lányok.
Utolsó csoportmérkőzésükön az Ambrus Péter régió válogatottja várt a lányokra. Ezt az összecsapást a papírformának megfelelően könnyedén, 34-23-ra nyerte az orosháziakkal felálló együttes, így a következő találkozón már a döntőbe jutás volt a cél.
Az elődöntőben a dél-dunántúli Zákányi Bálint régió válogatottjával játszottak a Sterbinszky régió fiataljai. Az első percekben gyorsan elhúztak a lányok és a lendület tartott is a mérkőzés végéig: 24-16-os győzelemmel a kelet-magyarországiak a torna döntőjébe jutottak.

A fináléban a Győri Audi-ETO komplett serdülő csapata volt az ellenfél, itt izgalmas, szoros első félidő után a második játékrész elején egy gyors 6-1-es szériát produkáltak a dunántúliak, ezt a hátrányt pedig minden igyekezetük ellenére már nem tudták ledolgozni a mieink, így csupán az ezüstéremnek örülhettek Márián Blanka és Papp Mihály tanítványai.

Sterbinszky Amália régió – Tóth László régió 19-24 (12-13)
2010. december 29. Budapest, Vasas SC Sportcsarnok
Játékvezetők: Dobrovits Csaba és Dr. Tájok Péter
Sterbinszky Amália régió: Aradi Edina, Bogdács Fruzsina (1), Bíró Eszter (4), Bíró Liliána (3), Diószegi Nikolett (3), Kónya Kinga (2), Kránitz Gréta, Mistina Kitti, Mondi Viktória (1), Pál Alexandra (1), Szabó Boglárka (2), Szöllősi Dalma, Szöllősi Stella, Telek Klára (2), Tóth Amanda, Ulmann Bernadett. Edző: Márián Blanka és Papp Mihály.
Tóth László régió: Baracskai Patrícia (2), Bouti Fruzsina, Csombok Brenda, Élő Beatrix (5), Faragó Réka (1), Gerhart Fanni (6), Guttyán Adrienn (2), Hegedűs Dorottya, Horváth Petra, Kiss Barbara, Lakó Barbara, Lányi Gabriella (3), Nagy Veronika, Németh Melissza (5), Takács Krisztina, Majoros Kinga. Edző: Körmöci Renáta és Hornyák Lajos.

Különdíjasok
Legjobb játékos: Bíró Eszter – Sterbinszky Amália régió
Legjobb kapus: Nagy Veronika – Tóth László régió
Gólkirály: Élő Beatrix – Tóth László régió

Papp Mihály és Kopornyik Zsolt edzők munka közben (Fotó: Zsedényi Péter)

…remekeltek a fiúk

A fiúk első mérkőzésén nagyon kiütközött a csapat reggeli fáradtsága, hiszen a hóhelyzet miatt 4-5 órás kimerítő autóút után kellett pályára lépni a torna egyik legerősebb – a PLER gárdájára épülő – együttesével, az Adorján János régió válogatottjával szemben. Itt sajnos 29-23-as vereséget szenvedett a csapat.
A második ütközet is nehezen indult a Zákányi Bálint régió ellen: öt-hat gólos előnyből a félidőre csak egy maradt, de ezt végül a második félidőben 15 góllal toldották meg a fiúk, így lett magabiztos 41-25-ös győzelem a végére. Fontos volt a védelem keménysége és a sok gyors gól, ami lendületet adott a csapatnak a harmadik mérkőzésre.
A folytatásban a rendkívül jó adottságú – a PLER-rel döntetlent elérő – nyíregyházi régióval találkozott a Sterbinszky régió csapata. Határozottan, a taktikai utasításokat betartva, látványos és komoly mérkőzést sikerült 36-30-ra megnyerni és bejutni az elődöntőbe.
A döntőbe jutásért a két éve veretlen alsóörsi akadémia és a dunaújvárosi válogatottakkal kiegészített csapat volt az ellenfél. A torna legjobb mérkőzését hozta az elődöntő, végig feszült, jó iramú mérkőzésen mindkét csapat vezetett egy-két góllal. A végjátékban, az ellenfél két gólos vezetésnél Kopornyik Zsolt edző időt kért, innen sikerült fordítani – végül 28-27-es győzelemmel hatalmas sikert és bravúrt ért el a kelet-magyarországi csapat.

A másnapi döntő kérdése az volt, hogy előző napi két komoly mérkőzés mennyit vett ki a fiúkból. Sajnos elég sokat, ez érződött a védelemben ahol kevés ütközés és gyenge agresszivitás miatt a kapusteljesítmény is elmaradt a várakozástól, így elhúzott az ellenfél és meg is tartotta az eredményt.

Sterbinszky Amália régió – Adorján János régió 20-27 (9-16)
2010. december 29. Budapest, Vasas SC Sportcsarnok
Játékvezetők: Dobrovits Csaba és Dr. Tájok Péter
Sterbinszky Amália régió: Békési Bence (2), Farkas Bálint, Fekete Bálint (9), Felföldi Martin, Győri Mátyás (1), Herceg János, Kánya László (4), Kiss Norbert, Lipták Máté, Magyar Dávid (4), Ménesi Károly, Nagy Gergely, Szécsi Balázs, Tóth Károly, Zahorán László, Zsigmond Gergely. Edző: Kopornyik Zsolt és Kádas László.
Adorján János régió: Blága Norbert (2), Borbély Ádám, Darvasi Dávid, Eóry Viktor, Fekete Dávid (3), Gáspár Botond, Koncz András (7), Török Balázs, László Dániel, Kaposvári Márk (1), Nagy Bence (7), Oláh Márk (1), Rédai Krisztián (1), Stranigg János (4), Tóth Ádám, Varga Krisztián (1). Edző: Rédainé Horváth Rita és Kárpáti Krisztián.

Különdíjasok
Legjobb játékos: Stranigg János – Adorján János régió
Legjobb kapus: Kiss Norbert – Sterbinszky Amália régió
Gólkirály: Fekete Bálint – Sterbinszky Amália régió

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.