- hirdetés -

Az Orosházi Lovas Egyesület tagjai újabb sikereket értek el a lóversenysportban.
Békés megye és azon belül Orosháza mindig is jelentős szerepet vállalt a lóversenysportban még azután is, hogy a környező nagy ménesek (Orosházi Új Élet Mgtsz, Mezőhegyesi Állami Ménes) felszámolták ügetőló tenyésztésüket.
A napokban tette közzé a Magyar Nemzeti Lóverseny Kft. ( NLKFT) 2010. évi verseny statisztikáit, valamint az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete (ÜTOE) Tenyésztői Kupa eredményeit.
Az NLKFT által összeállított statisztika alapján a Magyarországon futtatott ügetőlovak több mint 200 hazai és külföldi tenyésztője között a negyedik és ötödik helyen orosházi ügető tenyésztő is helyett foglal az általuk tenyésztett ügető versenylovak éves nyereményeik alapján.
Kulik Ferenc a 4., míg Kunos Gyula az 5. helyett foglalja el, a tenyésztők lovai 278 és 151 alkalommal álltak starthoz. A statisztika alapján az is kiderült Kunos Gyula lovai a starthoz állásuk 13%-ban győztesként értek célba, míg Kulik Ferenc lovai versenyeik 9%-át győztesként futották le. A tenyésztők által tenyésztett lovak közül kiemelkedtek teljesítményük alapján Kulik Ferenc Mariska, Kisasszony, Kunos Gyula Kazein, Jessie James és a két éves reménység, Oswald.
Az ÜTOE által közzétett Tenyésztői Kupában Kunos Gyula a 8., míg Kulik Ferenc a 12. helyen végzett. A Kupa sorozatba a Kincsem parkban futott kiemelt tenyész- és rendszeresített versenyek tenyésztési pontversenyt képeznek, ez 25 nagy versenyt jelent, többek között a Derby-t, a Kétévesek, a Négyévesek, a Ménesek nagydíját.
Ezek a rangsorok is jól mutatják megyénk és ezen belül Orosháza szerepét e sportágban, amelyhez hozzájárul az is, hogy az itt található bogárzói lóversenypálya az egyetlen, ahol Budapesten kívül ügető és galopp versenyeket lehet rendezni. Továbbá az országban egyedül Békés megyében írnak ki megyei amatőr bajnokságot az ügető és galopp versenyszámokban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.