- hirdetés -

A második adventi vasárnapon már jóval a 17 órás kezdés előtt megtelt az Árpád-kert várakozókkal.
Szerencsére az egy héttel ezelőtti kellemetlen esős idő elkerülte a várost, így még többen érkeztek ki a térre, hogy közösen éljék át a gyertyagyújtás örömét, melyet az Oros-haza Baráti Kör és a Petőfi Művelődési Központ szervez immár harmadik éve. Most némileg rendhagyó módon nem az ünnepi beszéddel kezdődött a műsor. A Petőfi Művelődési Központ Piruett Csoportjának vidám énekére mindenki a színpadra figyelt. Volt is mit nézni és hallgatni, hiszen a szép dallamok közben megérkezett a Mikulás is, aki a színpadról integetett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A felvezető műsor után az est szónoka következett. Egy német verssel vezette fel beszédét dr. Abonyi Lajos, az Orosházi Német Kisebbségi Önkormányzat 1. elnöke, aki gyermekkori emlékeit elevenítette fel.
– A fény emberemlékezet óta nagy hatással volt az emberre. Különösen a hideg, sötét évszakokban varázsol el bennünket világossággal és meleggel. Szüleink, nagyszüleink idejében zsúfolt templomokban gyűltünk össze adventkor. Nem volt rohanás, mindenre volt idő, legfőképpen egymásra. Meghitt téli esték voltak ezek. Ám az idő eltelt, az új évszázad pedig új kihívások elé állítja az embereket, melyek az advent fényét is elhomályosítják. Csönd, elmélkedés, imádság, készülődés a karácsonyra és a bűnbánat. Ezek advent sajátjai – mondta.

Fellobbant a második gyertyaláng (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Kérte, hogy foglalkozzunk többet Isten dolgaival, legyünk csendben magunkban. Meglátása szerint sajnos manapság az ajándékozásnál nem a szándék, hanem az érték az elsődleges.
– Ha körülnézek a városban, a hazámban, a nagyvilágban azt látom, sok a háború, a beteg, a nyomorúság, sokakhoz senkinek nincs egy jó szava sem. És ha magamba nézek, bizony ott van az én szívemben is az indulat, a másokkal szembeni meg nem értés. Kívánom, hogy advent szellemisége érintse meg a lelkünket. Mert a lélek gyümölcse szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ha a lélek által élünk, akkor éljünk is a lélek szerint – zárta gondolatait a szónok, aki ezt követően az összegyűlt több száz ember jelenlétében meggyújtotta a második gyertyát.
A láng fellobbanása után a színpadon ismét a Baranyainé Imre Julianna vezette piruettes gyerekek szavaltak, énekeltek. Közben a téren lévő ünneplők sorban álltak az Orosházi Rotary Klub által főzött és kínált forralt borért, vagy éppen az Oros-haza Baráti Kör készítette zsíroskenyérért és teáért.
A hideg nem zavarta az orosháziakat, hisz kellemesen elbeszélgettek, csodálták a koszorút és a mögötte felállított, teljes pompájában ragyogó városi karácsonyfát. A fázósabbak pedig körbeállták a baráti kör tagjai által épített melegedőket, melyek nagy sikert arattak.

A harmadik vasárnapon, december 12-én 17 órától adventi gondolatait megosztja Dr. Szilvási József – a Hetednapi Adventista Egyház Teológiai Főiskolájának rektora, majd lángra lobbantja a koszorú harmadik gyertyáját. Az ezt követő műsort az Adventisták kórusa adja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.