- hirdetés -

Újabb megdöbbentő esetekről kaptunk hírt az orosházi állatvédőktől.
Két állatkínzásról érkezett bejelentés a napokban az állatvédőkhöz, zsákban dobtak ki kutyusokat. Nagy Éva, az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület elnöke az OrosCafé.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott:
– Mikulás napja közeledtével botcsinálta Télapónak képzelik magukat néhányan. Kutyájuktól úgy próbálnak megszabadulni, hogy zsákba kötve dobják ki őket. Két ilyen eset is történt a napokban Orosházán.
Az állatvédők ismét felhívják a figyelmet, hogy a „gazda” tettével bűncselekményt követ el. De nemcsak ezzel, hanem a nem megfelelő állattartással is.

Ő szerencsés volt (klikk a képre) Fotók: Állatvédők
Az állatvédelmi törvény szerint patás állatot és kutyát állandó jelleggel megkötve tartani tilos, ami azt jelenti, hogy minden nap szabad mozgást kell biztosítani számukra. Aki ezt nem tudja megtenni, tartsa kutyáját futóláncon, aminek 5 méter hosszúnak kell lennie, a feszített rész 3 méter kell, hogy legyen. A kennel területe nem lehet 10 négyzetméternél kisebb. Beköszöntött a hideg, téli idő, ilyenkor különösen fontos, hogy a tulajdonos köteles megfelelő házzal védeni kutyáját az időjárás viszontagságaitól.
Megdöbbentő állatkínzásokról sajnos ma már szinte naponta hallunk. A megelőzés mellett nagyon fontos a segítségnyújtás. Ha állatkínzást tapasztal, azonnal értesítse az állatvédőket. Nagy Évától megtudtuk, Orosházán szerencsére egyre többen veszik észre a nem megfelelő tartási módot, és tesznek bejelentést. Az állatvédelmi bírság összege akár 150 ezer forint is lehet.

A 2004. évi X. törvény értelmében bűncselekménynek számít állatokat elhagyni, kitenni, vagy számukra nem indokolt fizikai, lelki szenvedést okozni.

Az orosházi állatvédők a héten megkezdték az újabb ellenőrzéseket a rendőrséggel közösen, egy esetben feljelentést is tettek a nem megfelelő tartási körülmények miatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.