- hirdetés -

Pénteken újabb ciklon éri el hazánkat: délnyugat felől egyre többfelé várható kiadós mennyiségű csapadék. Hétvégén nyugodtabb időjárás várható, végre felszakadozik a felhőzet.
Éjszaka átmeneti szünet következik a csapadékhullásban, majd pénteken reggel délnyugat felől egy újabb csapadékmező érkezik, így az Alpokalján újabb havazásra, a Dunántúlon középső területein hóra, havas esőre, ónos esőre; míg a déli felén havas esőre, esőre számíthatunk. A középső országrészben borongós, keleten ködös lesz a reggel. A Dél-Dunántúlon élénkülhet csak meg a szél, a reggeli órákban -5 és +2°C között alakul a hőmérséklet. Délelőtt még országszerte számíthatunk csapadékra, majd délután délnyugat felől lassan megszűnik a csapadékhullás. A szél fokozatosan délnyugatira fordul, sokfelé megélénkül, helyenként erős lökések kísérhetik. Délen és keleten 4-8°C közé, míg északnyugaton és északon csupán -2 és +3°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia:

Pénteken kettős fronthatás várható, emiatt erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok, dekoncentráltság, fáradtság, tompaság egyaránt jelentkezhet. A szív- és érrendszeri problémákkal élők panaszai is fokozódhatnak, valamint vérnyomás-ingadozás is felléphet. A hideg időben a felső légúti panaszok is fokozódhatnak. Érdemes rétegesen, melegen öltözködni! Egy csésze tea segíthet a felmelegedésben, és hangulatunkat is javíthatja. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeteorológia:

Pénteken többfelé várható csapadék, mely eső, havas eső, havazás, és akár ónos eső is lehet, ezért legyünk nagyon figyelmesek az utakon! Reggelre az olvadt hólé sokfelé az úttestre fagyhat, kerüljük a hirtelen fékezéssel vagy irányváltoztatással járó közlekedési helyzeteket! Hajnalban párássá válhat a levegő, helyenként sűrű köd is képződhet, tartsunk nagyobb követési távolságot! Télies útviszonyokra készülhetünk; aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra – írja az időkép.hu.
Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.