- hirdetés -

Az ország nagy mesemondója, a Népművészet Mestere, Pápainé Emma néni érkezik hozzánk pörgető könyvével, a Tündértánccal, amelyet Huszár Andrea képzőművésszel közösen készített.
Huszár Andrea Magdolna eredetileg orosházi, ma azonban már Budapesten dolgozik képzőművészként és kulturális antropológusként. Munkájának köszönhetően ismerhette meg Pápai Istvánné Páhi Emma nénit, azt a híres karcsai mesemondót, aki 1972-ben a Népművészet Mestere címet is megkapta. Ők ketten évek óta együtt dolgoznak, sőt Andrea filmet is készít a lassan már 80 éves hölgy tevékenységéről. Együtt járják az országot és hirdetik, mit jelent ma, és mit jelentett régen a népmese.

Emma néni dedikálja könyvét
Emma néni az ősi világok élő közvetítője. A meséket a csillagokból kapja. Tudását Kovács mamája hagyományozta rá, akinek volt egy olyan csodás képessége, hogy ha valakinek a szemébe nézett, mesét tudott mondani róla.

A csillagokból és az ősöktől kapott mesék

– Legújabb közös munkánk egy mesekönyv, a Tündértánc, melynek hamarosan Orosházán is lesz bemutatója. A könyv ismertetése mellett Emma néni mesél a megjelent gyerekeknek és felnőtteknek. A kötetben olyan mesék találhatók, amiket Emma néni örökségül kapott a családjától, vagy pedig ő maga hozta létre őket. Ő nem gondolkodik a mesén, hanem a mesei eredethez kapcsolódva közvetíti azt a hallgatósága felé – emelte ki Huszár Andrea.
„A mese az Öregektül tanult régi néphagyomány, ugyanonnan származik, mint az ima… A meséhez nyitott elme kell.” – vallja Emma néni.
A hamarosan Orosházára is megérkező Tündértánc egy pörgetőkönyv, ami Huszár Andrea elmondása alapján egyedülálló Magyarországon. A könyvnek ugyanis nem illusztrációja van, hanem egy önálló képzőművészeti vizuális egységet alkot. A pörgetés közben egyrészt a könyvben lévő képek, a karcsai helyszínek forognak körbe, másrészt pedig a tündérek táncolnak a lapok között.
– Ahhoz, hogy mindenki önmagához, vagy a teremtőhöz visszatalálhasson, egy ősi szálra van szükség. A vérünk ezt hordozza, de a tudatunk már elveszítette. Ahogy a mese a lelket, a tudatot és a testet egybekapcsolja egy bizonyos helyen, úgy hozza létre a kapcsot önmagunkkal is.  Gyógyító erejűnek tartom a meséket, és úgy gondolom, hogy ez a mostani világunk csak úgy élhető, ha táplálkozunk a múltból – mondta Huszár Andrea.

Huszár Andrea és Emma néni december 7-én 14 órakor a Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárába várja a kicsiket MESE-VARÁZS című mesedélutánjukra. A Tündértánc című könyv bemutatója pedig  december 8-án 17.30-kor lesz a képtárban. A beszélgetést Fülöp Béla író vezeti majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.