- hirdetés -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország déli-délkeleti tájain egyre nagyobb területen fordul elő illetve várható tartós ónos eső, ezért másodfokú riasztás van érvényben a Dél-Alföldön.
Orosházát is elérte szerda reggel a téli időjárás. A város egyes részén havas eső, máshol ónos eső esik. Az utak csúszósak, latyakosak. Aki teheti, ne induljon el, mert az ónos eső a talajra érve egyből jégbevonatot képez.

Az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez. A földet éréskor a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan, robbanásszerűen lezajlik, gyakran megfigyelhető, hogy a lehullott csepp helyén kis dombocska keletkezik, nincs ideje szétterülni sem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a csapadék halmazállapot váltás zónája fokozatosan halad északnyugat felé a délelőtti órákban, és elsősorban e zóna mentén több helyen lehet átmeneti ónos eső a déli órákig, ezt követően a régió nagy részén már eső lesz.

Az ónos eső miatt csúsznak az utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt az megolvasztaná. Éppen ezért az ónos esővel keletkező jegesedéssel a társaság síkosságmentesítő járművei is lassabban bánnak el, mint a hóval. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak. Ugyanakkor a rendkívül energia és időigényes munkák miatt a társaság a közlekedők türelmét és megértését kéri.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos esővel érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról – olvasható a Magyar Közút oldalán.

Óvatosan közlekedjünk

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy a hirtelen jött havazás és a hideg idő miatt megváltoztak az út és látási viszonyok. Kérjük ennek megfelelően fokozott óvatossággal közlekedjenek! Nagyon fontos a téli gumi, de a megváltozott időjárási és útviszonyok között nem elég csupán az abroncs minőségében bízni. Egy 50 km/h sebességgel haladó gépjármű optimális féktávolsága száraz úton kb. 8 méter. Vizes úton ez a féktávolság már 16 méterre nő, havas úton 32 méter, jeges, csúszós úton ez az érték már nyolcszorosára, akár 64 méter is lehet.
A sebesség mellett nagyon fontos szerepe van a helyes magatartásnak is, főként kanyarodáskor és kritikus helyzetben. Amikor a járművel elindulunk a havas, jeges úton, csak óvatosan és fokozatosan szabad gyorsítani. A kerekek ugyanis kipöröghetnek, aminek következtében a jármű eleje vagy hátulja kitörhet.
Nagyon fontos a jól működő ablaktörlő lapát és az ablakmosó tartály téli folyadékkal való feltöltése, illetve, hogy a jármű világító berendezései megfelelően működjenek.
Ügyeljünk a jármű sebességének helyes megválasztására, tartsunk nagyobb követési távolságot, és mint mindig, most is használjuk a biztonsági övet! Készítsük fel önmagunkat, s ne csak járművünket, hogy a megváltozott útviszonyok között is célba érjünk!

Ha van érdekes fotód, videód az orosházi ónos esőről, küld el nekünk az info@oroscafe.hu címre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.