- hirdetés -

Az eső elállt arra időre, amíg több száz ember jelenlétében meggyújtották a városi adventi koszorún az első gyertyát.
A városi adventi óriás koszorút pénteken és szombaton immár harmadik alkalommal építette, szépítette az Oros-haza Baráti Kör. Idén még több támogató állt a kezdeményezés mellé, az orosházi fiatalok keze alatt pedig gyorsan készült a koszorú.
Vasárnap kora délután már készülődtek a szervezők a gyertyagyújtásra. A művelődési központ technikusai szerelték a hangtechnikát, az Orosházi Rotary Klub tagjai üstházban készítették a forralt bort, a baráti körösök pedig ugyanezen módszerrel a forró teát. Azonban 15 óra körül eleredt az eső, és akkor úgy tűnt, el is mossa a rendezvényt. Az égiek azonban megkegyelmeztek, és 17 óra előtt nem sokkal elállt az égi áldás. Mintha csak erre várt volna az a közel 300 ember akik szinte varázsütésre megjelentek az Árpád-kertben, élettel töltve meg a város első számú közösségi terét.
Az ünnepi beszédet ezen az estén Deák László evangélikus lelkész mondta, aki Zakariás könyvéből idézett “Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas”.
– Az egyik legkellemetlenebb érzés, amikor váratlan vendég érkezik hozzád, és a lakásban rendetlenség van. A beszéd elején elmondott gondolat nagyon jó felvezetése annak az egyházi esztendői szakasznak, melyben most vagyunk. Hiszen advent arról szól, hogy valaki meg fog érkezni hozzád, és van annyira korrekt és rendes, hogy 1 hónappal korábban szól. Hogy ne érjen váratlanul, hogy fel tudj készülni, ha kell, össze tudj pakolni. Ez a valaki nem más, mint Jézus Krisztus. A kérdés csupán az, ennyi idő alatt össze tudunk-e pakolni? A lakást biztosan, de össze tudjuk-e pakolni az életünket és a lelkünket? Rendet tudunk-e csinálni 1 hónap alatt a szívünkben, a lelkünkben, hogy Jézus ne káosszal találkozzon. Sok olyan adventi várakozás telt már el, hogy amikor becsöngetett Jézus, úgy tettünk, mintha nem lennénk otthon, nem nyitottunk ajtót. De Jézus Krisztus nem azzal érkezik, hogy takaríts ki mindent, és ha rend lesz belépek. Őt nem érdekli, milyen felfordulás van az ember életében, ő jön és segít. Ez advent igazi üzenete – mondta az evangélikus lelkész.

Deák László az első gyertya meggyújtása előtti pillanatokban (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina
Ezt követően Fazakas Attila katolikus plébános és Kovács Árpád református lelkész áldotta meg a koszorút, majd Deák László fellobbantotta az első gyertyalángot. Nem sokkal később pedig ünnepi világításba öltözött az egész város is, ezzel elindítva Orosházán az adventi várakozást.
A kedvezőtlen időjárás miatt az Immanuel zenekar a színpad helyett a művelődési központ hátsó lépcsőjén szerelt be, és itt is adta ünnepi műsorát. Mindeközben a téren lévők zsíros kenyeret majszoltak, melyet teával vagy forralt borral öblítettek le.

Egy hét múlva vasárnap, december 5-én a második gyertyát dr. Abonyi Lajos gyújtja majd meg, az ünnepi műsort pedig a Piruett Stúdió fiataljai adják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.