- hirdetés -

Megdöbbentette az egész országot a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa. Orosházán is gyűjtés indult több helyen a károsultak megsegítésére.

Aki gyorsan ad, kétszer ad – ezen elv alapján kezdeményeztek akciót orosházi vállalkozók. Polyák János, a Vasex Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Séllei Ferenc és Nagy László múlt hét szerdán keresték meg azzal, hogy az iszapkárosultak részére próbáljanak segítséget nyújtani. Megtudták, elsősorban lapátra, talicskára és védőeszközökre van szükség, nagyon gyorsan.
Sikeres volt az orosházi akció, 36 adományozó 442 ezer forint értékben több mint 450 terméket vásárolt meg, amit eljuttattak a katasztrófa sújtotta térségbe. Polyák János hangsúlyozta, örömükre szolgált, hogy részt vehettek a kezdeményezésben, és gratulálnak az ötletgazdáknak.
A Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola diákjai és tanárai is gyűjtést indítottak a 12. F. osztály szervezésében. A tanulók látták a tv-ben, hogy a tragédia áldozatai mennyire rászorulnak, és úgy gondolták, tenniük kell valamit. Elindították az akciót, és egyre többen csatlakoztak hozzájuk az iskolán belül, és cégek is megmozdultak. Az adományokat a gimnázium mellett, a Terrakotta Kft. üzletében gyűjtötték. Egy teherautónyi adomány csütörtökön indult útnak, a másik pénteken jut el a rászorulókhoz. Elsősorban tartós élelmiszereket, tisztítószereket kapnak a károsultak az orosházi diákok, tanárok, szülők, cégek, vállalkozások összefogásával.
Az érintett térség lakóiért az egész ország összefogott, gyűjt a Magyar Vöröskereszt és külföldről is érkezik segítség. A kárfelmérés folyamatos, a legfrissebb adatok szerint a vártnál több házat kell lakhatatlanná nyilvánítani. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár csütörtökön azt mondta, a Kolontárt átszelő új gát megfelelő biztonságot nyújt, a lakók várhatóan péntektől térhetnek haza.
A Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa áldozatainak száma kilencre emelkedett szerdán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.