- hirdetés -

Végre itt van! Megérkezett a kis Förster. Egyenesen a csabai filharmonikusoktól jött hozzánk a kultúrházba.
Feketén a hófehér. Vagy hófehéren a fekete? Vagy így, vagy úgy, ez biztosan egy zongora lesz. „Cé, dé… ef…vagyis é…” Ilyet nem gyakran hallhatunk majd az értékes hangszer körül, hiszen „csak szakavatott kezek alá kerülhetnek az új szerzemény billentyűi, csak úgy nem klimpírozhat rajta senki” – meséli Pusztai Lajos, a PMK igazgatója.
És hogy kiről is van szó? Försterről. „Ő” az a zongora, „aki” körülbelül egy hónapja érkezett a kultúrházba. Az igazgató fejében ugyanis megfogant a gondolat – emlékei közt kutatva – hogy vissza kellene hívni azokat az időket, amikor még nívós filharmóniai rendezvényeket látott vendégül a művház. Így, sok töprengés, majd egyeztetés után jött is a kis Förster a csabai filharmonikusoktól hozzánk, a PMK-ba, tartós használatra. Az újdonság már egy hónapja városunkban van, de a technikai előkészületek miatt csak csütörtökön „üzemelték be” a páncéltőkés hangszert.

Gombozsár Laura a próbahangolás után az elsők között játszhatott a zongorán
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szabó Ferenc János zongoraművész szólaltatta meg először előttünk, orosháziak előtt Schumann, Mozart, Erkel, Chopin és Puccini darabokat játszva rajta. Szakács Ildikó pedig fantasztikus áriákat énekelt ezen az esten. A kultúrházban már van egy német gyártmányú zongora, amin szintén sok művész mutatta meg tudományát. Azonban a kis Försterrel együtt most már teljesült az a vágy, hogy a PMK minden olyan termében van zongora, ahol kamaraesteket lehet szervezni. Lesz alkalma a jövőben bőven az újdonsült kedvencnek a bizonyításra, hiszen az elkövetkezendő szűk fél évben a filharmónia bérletben négy koncert főszereplőjeként láthatjuk majd „őt”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.