- hirdetés -

Lektori rendszer, német kultúra hete, sváb batyus bál – összegzett a Német Kisebbségi Önkormányzat az őszi választások előtti utolsó ülésén.
Az NKÖ első elnöke, dr. Abonyi Lajos elmondta, tevékenységük három nagy téma köré épül: oktatás, hagyományápolás és a szociális alapon való támogatás. Az oktatás területén a lektori rendszer most már olyan szinten működik a Táncsics gimnáziumban, hogy önálló vizsgáztatási joggal rendelkezik, az idén pedig kísérletet tesznek e rendszer bevezetésére az általános iskolákban is.
Minden év áprilisában megtartják a német kultúra hetét, mely mintegy 400-450 diákot és felnőttet „mozgat meg”. Az évek folyamán a program országos szintűvé nőtte ki magát. Az NKÖ-nek köszönhetően számos német nyelvű versenyen részt vesznek a tanulók.
Hagyományápolás tekintetében az egyik legnépszerűbb rendezvény a sváb batyus bál, melyet idén kilencedik alkalommal rendeztek meg. Évente a városalapítási ünnepséghez kapcsolódóan megkoszorúzzák a Harruckern emléktáblát, melynek megvalósítása az NKÖ érdeme.
Egy-egy magyarországi német képzőművész alkotásaiból minden évben rendeznek kiállítást és olyan megyei rendezvényeken is részt vesznek, melyek a hagyományápolást hivatottak szolgálni. Az évek folyamán a városban több együttműködési megállapodást kötöttek és nemzetközi kapcsolataik is tovább bővültek. A szociális alapon történő támogatásnál ez utóbbi kapcsolatrendszert tudja kihasználni az NKÖ, mint közvetítő. Több adományt sikerült ily módon eljuttatniuk a városban működő civil szervezeteknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.