- hirdetés -

Románia teljes jogú schengeni csatlakozását követően Orosházán állítják fel a Készenléti Rendőrség XI. Bevetési Osztályát. Ez 148 munkahelyet jelent.
Románia 2007 szeptemberében jelezte hivatalosan az európai hatóságok számára, hogy készen áll a schengeni csatlakozásra. Ennek lehetséges időpontjaként 2011 első felét határozták meg. (Hazánk 2007. decemberében lett teljes jogú schengeni tagállam.) Románia teljes jogú schengeni csatlakozását követően városunkban állítják fel a Készenléti Rendőrség XI. Bevetési Osztályát a volt határőr laktanyában.
Minderről múlt héten csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta frakcióülésén a Fideszes képviselőket, hétfő reggel pedig dr. Dancsó József országgyűlési képviselő a sajtót. A sajtótájékoztatón a fideszes képviselő elmondta, körülbelül 1 évvel ezelőtt a Bajnai-kormánynál is próbálkozott az orosházi laktanya ügyben. Lobbija azonban sikertelen volt.
– Mindenki megígérte a segítségét, még Varga Zoltán akkori önkormányzati miniszter is. Sajnos Fetser János akkori MSZP-s egyéni országgyűlési képviselőt is hidegen hagyta ez a probléma. Nagyon örülök azonban annak, hogy az új kormány nem tétlenkedett és megalakulását követően újbóli kezdeményezésemre haladéktalanul foglalkozott ezzel a kérdéssel és meghozta ezt a kedvező döntést – fogalmazott a politikus.

Jövő tavasztól ismét benépesül a volt laktanya (Fotó: Kecskeméti Krisztiána)
A sikerben a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének is szerepe volt. Vincze Tibor elnök elmondta, a laktanyát néhány évvel ezelőtt teljesen felújították a schengeni alapból, több mint 700 millió forint értékben. 2007. december 31-e előtt hatszázan dolgoztak a laktanyában, 2009 október elseje után ez a létszám drasztikusan lecsökkent, mert telephelyileg megszűnt az Országos Rendőr-főkapitányság Dél-alföldi Gazdasági Ellátó Igazgatóság gazdasági osztálya.
– Amikor tavaly októberben az osztály megszüntetése mellett döntöttek itt maradt a felújított épületet, a kész infrastruktúra. Számos érvet és lehetőséget felsorakoztattunk, de süket fülekre találtunk. Az akkori kormány nem tartotta ezt fontosnak. Most újra van jövőképe a laktanyának. Első lépésben 148 munkahely lesz itt – az állománytábla kész -, de ez a létszám még tovább bővülhet. Pintér miniszter egyébként ígéretet tett arra, hogy segíti a laktanyát – mondta az OrosCafé.hu-nak Vincze Tibor.

A bevetési osztály részt vesz az előre nem látható csapaterőt igénylő feladatok végrehajtásában, rendezvénybiztosításokban, a közterületi szolgálat megerősítésében, mélységi ellenőrzésekben, a személyszállító vonatok rendőri kísérésében és első ütemben alkalmazható lesz a belső schengeni határon a határellenőrzési feladatok visszaállítása során.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.