- hirdetés -

Első alkalommal tartottak agaras találkozót Csorváson. A coursing nevű sport köré épült a múlt szombat.
Az ötlet nem újszerű, az ország több pontján volt már hasonló összejövetel. Csorváson azonban először.
– A coursing nevű sport köré építettük a napot, színesítve gyermekprogramokkal, kézművesekkel, galambröptetéssel, lovakkal, rendőrkutyás bemutatóval és egy kis zenével. Nem szerettem volna versennyel elrontani a hangulatot, mert ott mindig vannak második helyezettek. Most azonban az volt a fontos, hogy mindenki jól érezze magát, hogy lelkes legyen gazdi és kutyája – tudtuk meg Kecskés Zsófia szervezőtől, aki egyetemistaként ismerkedett meg a magyar agarakkal.

Nem a pontért futottak (klikk a képre) Fotók: Kecskés Zsófia
Zsófi kutyái,  Csicsi és Sugi sem hiányoztak a szombati találkozóról, ahol mintegy 20 agár és más fajták is követhették a műnyulat. Az eső nem kedvezett a rendezvénynek, ám ennek ellenére akadt érdeklődő és az agaras találkozónak a tervek szerint lesz folytatása jövőre.

A coursing a szemmel vadászó kutyák sportja, így leggyakrabban agarakkal találkozhatunk, de nem ritkák a terrierek sem. A lényeg, hogy természetes terepen, szabálytalan alakban húzzák a műnyulat a kutyák előtt és nekik ügyes cseleket bemutatva kell azt követniük. Párban startolnak az ebek. A gyorsaság mellett a fordulékonyság, az intelligencia, az állóképesség és az űzési kedv is fontos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.