- hirdetés -

Gabonahelyzet, kárenyhítés, támogatások, agrárstratégia – néhány téma a szombati gazdatalálkozóról. Bogárzón tartottak nemzetközi egyeztetést.
Az V. Nemzetközi Gazdatalálkozót rendezték meg szombaton Bogárzón. Az egyeztetésen a térségbeli gazdakörök képviselői mellett ott volt a bánsági magyar gazdák küldöttsége, valamint Zentáról és Szenttamásról is érkeztek résztvevők.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára tájékoztatta a gazdákat az aktuális témákról, majd a felmerülő kérdésekre is válaszolt. Napirendre került többek közt a támogatási rendszer, a fiatal gazdák helyzete és a termőföld kérdése. Az Orosházi Gazdakör elnöke elmondta, a cél, hogy olyan földtörvény legyen, melynek legfőbb törekvése a magyar föld magyar tulajdonának megvédése. Horváth Józseftől megtudtuk, hogy az egyeztetésen központi téma volt még a gabonahelyzet, a kárenyhítés, a készülő agrárstratégia és a piachoz jutás kérdésköre.
A találkozó után Czerván György államtitkár válaszolt a mi kérdéseinkre is.
Ellentmondásos hírek jelentek meg az utóbbi időben a betakarított gabona minőségével kapcsolatban. Milyen lett a mérleg?

Czerván György tájékoztatja a gazdákat (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
– Közel 1 millió hektárról 3,7 millió tonna őszi búza került betakarításra. Ennek mintegy 60 százaléka – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben – étkezési minőségű, a többi takarmány búza. Miután az ország étkezési búza szükséglete 1,2-1,3 millió tonna, ez a mennyiség bőven fedezi a kenyérgabona szükségletet, és exportra is jut majd. Ebben a tekintetben tehát jó a helyzet. Az már más dolog, hogy sajnos az időjárási viszonyok ilyen szerény termést tettek lehetővé. Ilyen átlaghozamoknál még ezen a viszonylag magas árszinten is csak a támogatás lesz majd a nyereség a gazdálkodóknak, ha egyáltalán lesz nyereségük.
Említette, hogy szeptemberben döntés lehet a kárenyhítésről.
A károk felmérése jelenleg is tart. Csak a mezőgazdasági károk mintegy 150 milliárdos nagyságrendet tesznek ki, ezzel szemben a kárenyhítési alapban körülbelül 4,5 milliárd forint van. A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte már a kormánynál ennek az alapnak a feltöltését. Várhatóan szeptemberre meglesznek a végleges kárösszegek, és ezt követően dönthet a kormány – reményeim szerint szeptember végére – az alap feltöltéséről. Nem lesz egyszerű, hogy mindenki számára kielégítő megoldás szülessen, de amit a büdzsé megenged, meg fogunk tenni, és segíteni fogunk a gazdáknak
Készül egy agrárstratégia is.
Az év végégre, jövő év elejére szeretnénk megalkotni egy 10 évre szóló agrárstratégiát. Eddig ugyanis ez nem volt, és nagyon fontos dolog. Minden rendezvényen felhívom a figyelmet, hogy nyitottak vagyunk a javaslatokra. Ami jó és hasznos, és amivel munkahelyeket lehet megőrizni és teremteni, készen vagyunk a stratégiába beépíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.