- hirdetés -

A kánikula idején átlagosan 20 százalékkal nőtt a riasztások száma a mentősöknél. A lehűlés mindenkinek jól jött, a 10-15 fokos hőmérséklet változás egészségügyileg különösebb problémát nem okoz.
Múlt héten tombolt a kánikula, több napon keresztül harmadfokú hőségriadó volt érvényben. Majd jött egy hidegfront és 10-15 fokot csökkent a hőmérséklet. Ez a változás még az egészségeseket is megviseli, nemhogy a betegeket. Kovács Tibort az Orosházi Mentőállomás vezetőjét arról kérdeztük, több volt-e a riasztások száma az elmúlt időszakban.
A kánikula mindenkit megviselt, emelkedett-e a riasztások száma a hőség miatt?

Az orosházi mentősök mindig segítenek
Elöljárójában tudni kell, hogy az Orosházi Mentőállomáson munkanapokon egy eset-, és négy mentőkocsi teljesít szolgálatot, szombaton három, vasárnap és ünnepnapokon pedig kettő. Ha egy átlagos „mentőforgalmat” szeretnénk meghatározni, az naponta megközelítőleg 12-16 kivonulást jelent. Előfordul több is, pedig nincs kézenfekvő magyarázata: nincs front, sem tikkasztó meleg, vagy nagyon hideg. Előfordul olyan is, hogy harmadfokú hőségriadó van érvényben és még sincs több kivonulás egy átlagos naphoz képest. Ha valódi statisztikát szeretnénk kapni, akkor az országos adatokat kell alapul venni, hiszen 5 mentőautó vonulása nem azonos 770 mentőével. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztatása szerint a kánikula idején 20 százalékkal nőtt a kivonulások aránya. Az tény, hogy nagy hőség idején többet megyünk betegekhez, sérültekhez, de nem mindenkinek az esete függ össze a tikkasztó hőséggel. Ha valakit megráz az áram, vagy megcsíp a méhecske és allergiás rá, az független mindettől.
A nyárnak még koránt sincs vége, tikkasztó hőségre bármikor számíthatunk. Mire kell figyelni kánikula idején?
Még az egészséges embereknek is figyelniük kell arra, hogy ne tartózkodjanak sokat a tűző napon, fogyasszanak elegendő folyadékot, lehetőleg könnyű nyári viseletet hordjanak, ha van rá lehetőség, akkor tusoljanak, vagy mosakodjanak napjában többször is. A szív- és érrendszeri betegek mellett fokozottan veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek.
Okozott-e problémát a nagymértékű lehűlés?
A hirtelen lehűlés inkább enyhülést szokott hozni, ez többnyire nem jelent kockázati tényezőt.

Kovács Tibor elmondta: mindig akad olyan eset, amikor az emberi felelőtlenség okoz bajt. Volt, hogy valaki azért lett rosszul és kellett mentőt hívni hozzá, mert délben, a 40 fokos melegben dolgozott a kertben, pedig amúgy is beteges.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.