- hirdetés -

23 helyett 15 képviselő alkotja majd az orosházi testületet. Október 3-án választunk polgármestert és önkormányzati képviselőket.
Az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítása miatt 14-ről 10-re csökkent Orosházán az egyéni választókerületek száma. A módosítás alapján a 10 ezernél több lakosú településen a képviselők vegyes választási rendszerben jutnak mandátumhoz: tehát egy részük egyéni választókerületből, a többiek kompenzációs listáról. A törvény azt is meghatározza, hogy az  egyéni választókerületek száma 25 ezertől 50 ezer lakosig 10 lehet.
Ezért a 30 ezer lakosú Orosházán 10-re csökkent 14-ről az egyéni választási körzetek száma. Az őszi helyhatósági választások után a 10 egyéni képviselő mellett 4-en listáról kerülnek be a testületbe. A 15. tag a polgármester lesz. Az eddigi 23 helyett tehát 15 képviselő alkotja majd a testületet. A választókerületeket (amikben a lakosság száma hozzávetőleg azonos) a helyi választási iroda vezetője alakított ki.

Ha szeretnéd tudni, hogyan alakultak pontosan a körzethatárok és mely utcákat hova sorolták, klikk ide.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját Sólyom László államfő október 3-ára tűzte ki. Kampányolni már most is lehet, egészen a szavazás napjáig, aznap ugyanis 0 órától 19 óráig tilos. A választáson azok szavazhatnak, akiknek az adott településen van a lakóhelye.

Októberben 3176 településen választanak önkormányzati képviselőket és polgármestert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.