- hirdetés -

Orosháza határában, Gellértegyházán szombaton rendezték meg a második Magyarok Ünnepét.
A tavaly nagy siker aratott rendezvényen felbuzdulva ismét megszervezték a Magyarok Ünnepét. A történelmi helyszín (melyről bővebben itt olvashatsz) remek választásnak bizonyult, kellett ugyanis a tér a számos programnak, vásárosoknak, az érdeklődők hadának. A szervező a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány és a Magyarok Szövetsége volt.
– Már tavaly elkezdtük a szervezést, de a technikai rendezés az utóbbi 3-4 hónapban történt. A végére igen-igen besűrűsödtek a feladatok, de megérte – tudtuk meg Muszka Kálmántól az alapítvány kuratóriumi elnökétől. – A rendezvény célja a hagyományok ápolása mellett az összetartozás erősítése. A nemzetünkhöz kötődő hagyományokat, értékeket kívánjuk feleleveníteni, hogy ne merüljenek feledésbe.

Lovagolni is lehetett (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Vukics Ferenc a Magyarok Szövetsége elnöke a magyar műveltség népszerűsítésén túl a rendezvény közösségépítő erejére hívta fel a figyelmet.
– Az ilyen rendezvények során az adott közösségek megtanulnak együtt dolgozni, a munka pedig közösséget és bizalmat kovácsol. Az ország egyik legnagyobb problémája, hogy nincsenek olyan komolyan működő közösségei, amelyek feladatokat vállalnának fel. Ezen szeretnénk változtatni, és megmozgatni az embereket a közélet színterein.
A szombati rendezvényen számos program várta az érdeklődőket. Többek közt orosházi és környékbeli gyerekek mérték össze tehetségüket a népdal, néptánc, népzene illetve mesemondás terén. Hagyományőrző egyesületek bemutatója sem hiányzott: íjászat, csikósok, barantások színesítették a napot és bepillanthattunk a solymászat rejtelmeibe is.
Kerámiák a vásáron
A vásártéren a minőségi magyar termékeket előállító kistermelők és kézművesek kínálták portékáikat: kerámiákat, fafaragásokat, különböző ajándéktárgyakat, mézet, házi sajtot. A gyerekek pedig játszóházakban próbálhatták ki kézügyességüket.
Az Árpád-kori településekről, a Kunhalmokról, a környék régészeti leleteiről előadásokat hallgathattak az érdeklődők. Aki pedig megéhezett, süthetett magának kürtőskalácsot, megkóstolhatta eleink egyik kedvelt ételét a hajdinalevest, és friss zöldfűszerekkel megszórt kenyeret is kaphatott. A zöldfűszerek bemutatója kapcsán kiderült, sokoldalúan felhasználhatók: remek ízesítők, nagy szerepük van az egészség megőrzésében, a betegségek leküzdésében.
A rendezvényt a Folkográfia koncertjét követően szertűz zárta. A szervezők körülbelül 5000 főre becsülték a látogatók számát, és mint az OrosCafé-nak elmondták, jövőre is lesz Magyarok Ünnepe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.