- hirdetés -

Hogyan védekezzünk a napszúrás ellen? Kockázatos-e a rovarcsípés? Szávics Krisztina ifjúsági védőnőt és Kovács Tibor mentőtisztet a nyár veszélyeiről kérdeztünk.
Szávics Krisztina ifjúsági védőnő nem csupán a nyár veszélyeire hívta fel a figyelmet. Elmondta azt is, hogyan óvhatjuk meg ezektől a gyermekeket. Szó esett a napszúrás és az ételmérgezés elleni védekezésről, a fényvédelem fontosságáról, valamint a rovarcsípések kockázatairól is.
Miért fontos a fényvédelem?

Ne maradjon otthon a sapka
Ne maradjon otthon a fejfedő
– Mostanában igen nagy az UV sugárzás, így 11-12 perc alatt le lehet égni. Ezért nagyon fontos a fényvédelem, főként a kicsi gyerekek számára. A piciknél feltétlenül használni kell legalább 30-as, de inkább 50-es faktorú fényvédő krémet. Esetükben kizárólag a fél 10 előtti és az 5 óra utáni időszak alkalmas arra, hogy kimenjenek a napra. Napozni, tűző napra nekik tilos kimenni! A kicsi gyerekeket, főleg a kisdedeket, a csecsemőket szűrt fényben, tehát mindenképpen fa alatt kell napoztatni. A szemük is sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteknek, tehát azt is fokozottan védeni kell. Nem napszemüvegre, hanem kalapra van szükségük, méghozzá olyanra, ami nagy karimájának köszönhetően eltakarja a szemüket.
Hogyan védhetjük meg őket a napszúrástól, hőgutától?

– Kalappal lehet védekezni, illetve nagyon fontos a rendszeres folyadékpótlás. A kisgyerekek szervezete több folyadékot tartalmaz, mint a felnőtteké, hiszen míg náluk 80-85 százalék a víz, a felnőtteknél ez „csak” 70 százalék. Így a picinyek sokkal könnyebben adnak le vizet. Egy pici gyereknek a napi folyadékbeviteli szükségletét úgy lehet meghatározni, hogy egy kilogramm testsúlyhoz 150 ml folyadékot számolunk. Ez elsősorban a babákra vonatkozik. Náluk a testsúlyuk 15 százalékát folyadékkal pótolni kell. Ez a folyadék elsősorban ásványvíz legyen, olyan, ami csupán 500-1000 mg  ásványi anyagot tartalmaz. Csecsemőknek pedig csak kimondottan forralt, lehűtött vizet adjanak.

Romló ételek, veszélyes csípések

Nyáron sokkal nagyobb az esély az ételmérgezésre. Ezt hogyan kerülhetjük el?

– Elsősorban a szalmonellára kell gondolnunk. Ezért ha elmegyünk valahová, és viszünk magunkkal ételt, azt vagy hűtőtáskába rakjuk, vagy száraz ételeket pakoljunk, olyanokat, amik tojást nem tartalmaznak. Kicsi gyerekeket ne etessük az utcán, ehhez mindenképpen az otthoni körülmények szükségesek a fertőzésveszély miatt.

Hőség ellen bevált "trükk" a fagyi (archív fotók)
Hőség ellen bevált "trükk" a fagyi (archív fotók)
Kiemelendő még a rovarcsípésekkel szembeni védelem.
– Ezzel is nagyon kell vigyázni, hiszen ezek igen súlyos bőrproblémákat okoztatnak. A kullancs jelent még nagy veszélyt, hiszen enkefalitiszt is okozhat, bár fertőzött kullancsok inkább a Dunántúlon és az Északi-középhegységben jellemzők. Létezik ellenük védőoltás, amit már egy éves korban megkaphatnak a gyerekek, ha kéri a szülő, ez ugyanis nem kötelező. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, azonban ha időben észreveszik, akkor antibiotikummal jól kezelhető. Jellegzetes tünete a Lyme-kóros csípésnek, hogy rövid időn belül piros folt jelenik meg a csípésnél. Ha az ilyen csípést későn veszik észre, akkor az igen súlyos következményekkel járhat – tudtuk meg Szávics Krisztinától.

Mentolos törlőkendő és citromfagyi – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kánikula idejére összeállított tanácsait itt olvashatod (.pdf).

Több lett a mentősök munkája

Kovács Tibor mentőtiszt, az orosházi mentőállomás vezetője jónak tartja azt, hogy már a nyár elején kezdenek odafigyelni az emberek az évszak veszélyeire.
– A statisztikák azt mutatják, hogy mindenképpen brutális időváltozáson vagyunk túl, hiszen néhány nap alatt 20 fokot emelkedett a hőmérséklet. Ez megsokszorozta a mi munkákat is, hiszen az emberek nehezen viselték a hirtelen változást, főleg az arra érzékenyebbek, az eleve beteg emberek, a magas vérnyomással küzdők, és a szívbetegek.
Melyek az alapvető szabályok, amiket érdemes betartani?

– Sokkal több folyadékot kell fogyasztani. Figyeljünk arra, hogy a meleg órákban, főként 11 órától délután 3 óráig ne végezzünk nehéz fizikai munkát, ha nem muszáj. Az idős emberek maradjanak inkább a lakásban, hűvös helyen, húzzák el a sötétítőket, ha kell, akkor tusoljanak le egy-két alkalommal és így hűtsék a testüket. Célszerű kalapot, sapkát viselni, vagy ernyőt vinni magunkkal, ha kimegyünk az utcára, így könnyebben megelőzhetjük a napszúrást vagy bármilyen napfényártalmat – hangsúlyozta Kovács Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.