- hirdetés -

Az orosházi tűzoltók második önkéntes csapata is emberfeletti munkát végzett Észak-Magyarországon az árvíz sújtotta területen. Hazaérkezésük után faggattuk őket az ottani állapotokról.
Az orosházi tűzoltók már az árvízi védekezés elejétől jelen vannak Borsod megyében, hogy segítsenek az ott élőknek. Elsőként 6 lánglovag ment önként északra, és főként Edelényt védték az ártól.
Aztán a múlt hét elején újabb egységeket rendeltek a veszélyzónákba, így ismét hat tűzoltó pakolta be felszerelését a tartalék tűzoltóautóba, és indult el északra. Ők június 5-én érkeztek vissza, helyükre pedig ment a váltás.

Folyamatosan emelni kellett a gátat

A most hazaérkezők számoltak be élményeikről és tapasztalataikról az OrosCafé.hu számára. A csapatot vezető Benkő Antal főhadnagy nem fogyott ki a témából. Elmondta, hogy az ott töltött napok alatt emberfeletti munkát kellett végezniük a gáton.
– Először Mérán voltunk, a község mellett a Hernád gátját erősítettük. Itt szerdán egész nap és csütörtök délelőtt dolgoztunk,  innen vezényelték át minket Nagykinizsre. Ez a második helyszín volt az igazán embert próbáló. Egy 400 méteres gátszakaszért voltunk felelősek, melyet teljes egészében mi építettünk homokzsákokból a helyiekkel közösen – mondta a főhadnagy.

Orosháziak a gáton (klikk a képre) Fotók: Orosházi Tűzoltóság)
Orosháziak a gáton (klikk a képre) Fotók: Orosházi Tűzoltóság

Nem volt könnyű dolguk, hiszen szinte végig szakadt az eső, ráadásul kevesen is voltak, csupán 50 ember jutott erre a szakaszra. Ám az ott élők csak akkor voltak a gáton, amikor éppen kedvük volt ahhoz. A folyó vízszintje óráról-órára nőtt, így mindig újabb adag zsákkal kellett magasítani és erősíteni a gátat.
– Elmondani sem igazán lehet, hogy milyen állapotok vannak azon a vidéken. Nagy a káosz, hiszen állandóan változik a helyzet, folyamatosan improvizálni kell. Volt olyan eset, hogy a helyiekkel együtt pakoltuk a zsákokat, aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már csak mi hatan dolgozunk. A többiek csendben elszállingóztak. Szerencsére mindig sikerült megfogni a vizet, mely így visszagondolva a csodával határos.

Elöntött úton hazafelé

Múlt hét szombaton délután érkeztek haza Orosházára, Németh Béla polgármester küldte értük a város kisbuszát, mely egyben vitte az újabb hat tűzoltót váltásnak. Azonban a hazaérkezésük sem volt eseménytől mentes:
– Mikor a kisbusz értünk jött, gyorsan bepakoltunk és indultunk is hazafelé. Sofőrünk, Kovács Károly jelezte, hogy a Felsőzsolcára vezető négysávos autóúton még simán átjött, de mellette magas volt a vízállás. Félelme beigazolódott, hiszen pár órával később már az úton hömpölygött a Hernád vize. Mi voltunk az utolsók, akiket a rendőrök átengedtek egy kis könyörgés után. Majdhogynem csónakázni kellett, hiszen az autót folyamatosan tolta a sebesen áramló víz. Igaz fáradtan, de szerencsésen hazaértünk – zárta beszámolóját Benkő Antal.
A második orosházi tűzoltó csapat tagjai:
Benkő Antal főhadnagy, Izsó László főtörzsőrmester, Baranyai Tamás főtörzsőrmester, Farkas Miklós főtörzsőrmester, Rékasi Zsolt törzsőrmester, Styecz Gergő őrmester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.