- hirdetés -

Kíváncsiak voltunk arra, hogy miket lehet enni a II. Libamájfesztiválon, és hogy kik lesznek azok az orosházi csoportok, akik fellépnek a hétvégén.
A II. Libamájfesztiválon a budapesti Tigris étterem ötféle libalakomával érkezik Orosházára. A választható ételek között lesz Libatepertő lilahagymával, Gombás libamájpástétom, Majorannás libamáj párolt káposztával, Libamájas rizottó és Magyaros libamáj.

Képes ízelítő a Tigris étterem libalakomájából
Képes ízelítő a Tigris étterem libalakomájából
Az orosházi Center Étterem szintén kint lesz a nagyszabású rendezvényen. A főszakács, Mérai József avatott be minket, miket készítenek majd.
– Egy hideg előételt és egy főételt kínál a Center Étterem a háromnapos rendezvényen. Az előétel „Trombitagombás libamájpástétom, pirított kalácson, csokiforgácsos almakompóttal”. Ez az édes és a sós ételek találkozása, igazi különlegesség lesz. Főételként készül majd a „Grillezett orosházi libamáj, rozsos toast kenyéren, káposztás rétessel, muskotályos fügecsatnival”. Ennél az ételnél muskotályos borban párolják a fügét, ebből készül a lekvár, és ezzel lesz meglocsolva a libamáj. Köretként pedig egy tradicionális káposztás rétes dukál a libamáj mellé – mondta a Center Étterem főszakácsa.

Orosháziak a színpadon

Péntek este az EDDA Művek, míg szombaton a Magna Cum Laude játszik, vasárnap pedig tűzijáték zárja a fesztivált. De lássuk, az esti fő fellépőkön kívül mely helyi csoportok mutatkoznak be a fesztivál hétvégi napjain. (Fontos információ, hogy a programokat eső esetén is megrendezik a Gyopár Club Hotel melletti területen)
Szombaton 11 órakor a Vadvirág Esély Klub táncos kezdenek, amit családi programok – köztük a Libaolimpia – követ. 14.30-kor cigányzenekar szórakoztatja az érdeklődőket, majd következnek a helyi iskolások produkciói. Fél 3-kor az Ifjúság utcai óvoda kezd, 14.45-kor a Vörösmarty iskolások percei jönnek: először a 2. a osztályosainak népi csúfolódóját élvezhetik, majd a 8. a osztály modern táncosai jönnek. 15.15-kor a Czina iskola 5-8 osztályosai aerobic táncot adnak elő. Utánuk 15.45-kor a József Attila iskolásokat övezi figyelem. 16.30-kor a (F)apácák énekes, zenés műsora lesz a nagyszínpadon.
17 órakor mutatják be Károlyi Fülöp Béla legújabb könyvét, 18 órakor pedig a Székács József Evangélikus iskola 2/a osztályosainak néptánc műsora zárja a helyi fellépők sorát.
httpv://www.youtube.com/watch?v=l1iSO4NyFGI&feature=player_embedded
Vasárnap délelőtt 11 órától ismét családi programok várják a résztvevőket, és a Libaolimpia második felvonása is ekkor veszi kezdetét. Délután 14.30 órakor a művészeti iskola tánccsoportjainak színes műsorát nézhetik meg, melyet 16 órakor a Napsugár Családi Napközi gyerek műsora követ. 16.30-tól cigányzenekar játszik a színpadon, majd 18 órakor a Dolce Vita Művészeti Egyesület műsora zárja a délutánt. (A PestiEst különszámot és a teljes hétvégi programot ide kattintva töltheted le.)

Még nincs meg a régi film

Egyelőre egyetlen érdemleges visszajelzés sem érkezett arról, hogy valaki megtalálta volna az 1980-as évek híres orosházi libamájkonzerves reklámfilmjét. Pedig tudunk róla, hogy elég sokan keresik. Felajánlásunk továbbra is áll: aki megtalálja a filmet, annak prémium minőségű libamájkonzervet adunk ajándékba. A részleteket itt olvashatjátok.

A II. Libamájfesztivál fővédnöke az Orbán-kormány napokban beiktatott vidékfejlesztési minisztere, Fazekas Sándor lesz, aki – ha egyéb miniszteri teendői engedik – szombaton személyesen is ellátogat Orosházára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.