- hirdetés -

A Lehel utca és a Táncsics utca kereszteződése elég problematikus a kerékpáros közlekedés szempontjából. Van ott ugyanis egy biciklisáv, ami tévesen lett felfestve. Így az azt használók – tudtukon kívül – szabálytalanul közlekednek.
Ha a Táncsics utca felől érkezünk kerékpárral a Lehel és Táncsics utcai kereszteződésbe, akkor láthatjuk, hogy ott kinn van a bicikliút vége tábla. Azonban a felfestés folytatódik tovább a zebra mellett, így igen nehéz helyzetben van az a kerékpáros, aki szabályosan szeretne átkelni a Lehel utcán. Ezért megkerestük Balázs Máriát, az Orosházi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának vezetőjét, hogy közösen értelmezzük a helyzetet.
Hogyan lehet szabályosan közlekedni ezen az útszakaszon?
A Lehel utcán kerékpárút van kiépítve a kerékpárosok védelmére. Elsősorban akkor van probléma, ha a kerékpáros Békéscsaba felől érkezik a Lehel utcán, és onnan balra kanyarodva a Táncsics utcán szeretne továbbhaladni a kerékpárúton. Ennek az a legszabályosabb módja, ha a kerékpárút végén leszáll, áttolja a kerékpárt a kijelölt gyalogos átkelőhelyen, és a Táncsics utcán a kerékpárúton folytatja tovább az útját.

A helyes közlekedés - kerékpárról le, gyalog át (Fotó: Melega Krisztián)
A helyes közlekedés - kerékpárról le, gyalog át (Fotó: Melega Krisztián)
Milyen szerepe van akkor a zebra mellett lévő, felfestett piros biciklisávnak? Miért van még mindig ott?
Az csak egy figyelemfelhívó. Az már nem kerékpárút, mert ha a Táncsics utcáról jövünk, akkor ott már láthatjuk, hogy kint van egy stop tábla, valamint az, hogy a kerékpárútnak vége. A piros sáv csak egy figyelemfelhívás a közlekedésben résztvevők számára, hogy ott nagyobb kerékpáros forgalomra számíthatnak, ami úgymond hiba, mert a kijelölt gyalogos átkelőhelyen tolni kellene a kerékpárt.
Tehát aki a piros sávon átteker, az szabálytalanul közlekedik. Kéretik ezt figyelembe venni és a fentiek szerint átjárni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.