- hirdetés -

A Hevesy György kémiaverseny megyei fordulójának mindkét kategóriájában orosháziak vittek el a pálmát.
A József Attila általános iskola két diákja a Hevesy György Országos Kémiaverseny megyei fordulóján saját kategóriájában első helyen végzett. A 7. évfolyamon Bereczki Zoltán, a 8. évfolyamon pedig Agud Angelika bizonyult a legjobbnak. Mindkettőjüket Benkő Zoltánné készítette fel a rangos megmérettetésre. A pedagógust kérdeztük a verseny részleteiről.
Hány fordulós kémiaversenyről van szó?
Ez az egyik legrangosabb verseny, amit évtizedek óta rendeznek meg általános iskolásoknak. A verseny három fordulóból áll. Rendeztünk egy házi versenyt, majd a megyei döntőn vettek részt azok, akik a legjobb eredményt érték el. A megyei döntő 80 pont feletti dolgozatait tovább küldik a szervezők Budapestre. Az országos versenyre a legjobb 30 tanulót hívják majd be, amelyet az Eszterházy Károly Főiskolán rendeznek meg Egerben, május 21-23 között. Sajnos az országos versenyre még nem sikerült eljutnunk. A hetedikes versenyzőnk dolgozatát elküldték a megyei döntő után, de kicsi az esély, hogy bekerüljön az országosra.
Mikor és hol rendezték meg a versenyt?
A megyei döntőt március 27-én Békéscsabán a TIT Körösök Vidéke Egyesület rendezte meg. A tanulóknak egy írásbeli feladatlapot kellett másfél óra alatt megoldaniuk, amely elméleti és kémiai számításokból álló feladatokat tartalmazott. A két tanítványom, Bereczki Zoltán és Agud Angelika az első helyezettként oklevelet, és ezen kívül a Barangolás könyvsorozatból egy-egy szép jutalomkönyvet kapott.
Hogyan készültek a versenyre?
A tanulókat egyéni foglalkozás keretében készítettem fel. A verseny feladatlapjai túlmutatnak a tananyagon, sokkal összetettebb felkészülést igényelnek. A tanulókkal az elméleti anyagok áttekintésén túl megoldottuk az elmúlt évek feladatlapjait, valamint kémiai számítási feladatokat gyakoroltunk. Hozzáteszem, hogy mindkét tanuló kémiával kapcsolatosan szeretné folytatni tanulmányait. A most nyolcadikos Agud Angelika biokémia tagozatra nyert felvételt, Bereczki Zoltán pedig matematika-fizika (emelt kémiával) tagozaton szeretne majd továbbtanulni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.