- hirdetés -

Évente 500 nő hal meg méhnyakrákban. A középiskolások most kedvezményesen juthatnak hozzá a HPV elleni vakcinához.
A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság 2010 áprilisában kezdődő kampányában rendkívüli kedvezménnyel biztosítja a humán papillómavírus okozta méhnyakrák, és egyéb HPV okozta megbetegedések elleni védőoltást a középiskolai tanulók, tanárok, valamint családtagjaik részére.
Sok típusa ismert a víruscsaládnak, ami igen elterjedt: az emberek akár 50–80%-a is áteshet élete során valamilyen humán papillómavírus-fertőzésen.

Méhnyakrákban évente 500 nő hal meg, pedig rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal időben felismerhető a betegség. A HPV okozza a végbélnyílást érintő rákesetek legalább 80%-át, a szeméremtesti-, hüvely és hímvesszőrákok legalább 40-60%-át, és a szájüregi daganatok egy részéért is felelős.

Az oltássorozatra a kedvezményes programhoz most csatlakozó középiskolákban lehet jelentkezni – legkésőbb április közepéig. A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a www.hpvinfo.hu honlap Iskolai oltóprogram menüjében olvashatók, illetve tölthetők le.
Orosházán a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolában, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Harruckern János Közoktatási Intézményben is tájékoztatják a diákokat a lehetőségről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.