- hirdetés -

Könyvbemutató volt a városi könyvtárban. A IV. Orosházi hagyományok, ízek verseny előestéjén vas megyei küldöttség érkezett városunkba.
Az Orosházi Gazdakör szervezésében mutatták be Majthényi László és Dr. Nagy Zoltán Hagyományos disznótoros ételek című kötetét.
A Vas Megyei Közgyűlés küldöttsége először Orosháza első evangélikus lelkészének emléke előtt tisztelgett az evangélikus templom kertjében. (Horváth András Gencsapátiban született, és 1744-től 40 évig szolgált Orosházán). Az emlékkőnél elhelyezték a Vas Megyei Önkormányzat koszorúját.

dr. Nagy Zoltán a bemutatón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
dr. Nagy Zoltán a bemutatón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ezt követően a könyvtár adott otthont a kötet bemutatójának. A szépszámú közönség előtt Verasztó Antal helytörténész mondott bevezetőt. Kiderült, rokoni szálak is kötik az egyik szerzőhöz, Dr. Nagy Zoltánhoz, a Vas megyei múzeum igazgatójához. A szerző édesapja, Nagy Gyula ugyanis az orosházi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója volt, sokat foglalkozott Orosháza és környéke néprajzának kutatásával. Számos könyv őrzi munkásságának eredményét.
A bevezető után a hazalátogató Dr. Nagy Zoltánt versbe foglalt gondolatokkal köszöntötte Kapiller Sarolta, a Vas Megyei Önkormányzat kulturális titkára, majd a közösen írt könyvekről Boda László, a kiadó vezetője tartott ismertetést.
A Hagyományos disznótoros ételek című könyv összeállításáról Dr. Nagy Zoltán mesélt érdekes adalékokat, és foglalta össze azt is, ami a kötetből kimaradt. Szavaiból kicsengett, ma már ugyan Körmenden él, de megmaradt orosházinak. Édesapja mellett a múzeumban eltöltött gyermek- és ifjúkori emlékek ma is meghatározóak számára.
A pénteki könyvbemutatót kolbász- és pálinkakóstoló is színesítette.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.