- hirdetés -

Struktúraváltoztatásra 1,6 milliárdos, a sürgősségi fejlesztésére pedig 260 milliós pályázatot adott be a kórház. A fejlesztésben látják a kiutat.
Az orosházi kórház a modern technológiai színvonalának megfelelő, költséghatékonyan és fenntarthatóan működtethető egységek kialakítására törekedik. Ezért vesz részt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban pályázaton.

Kalmár a szervezeti átalakításban bízik
Kalmár: Bízunk a pályázat pozitív elbírálásában
A fél év alatt elkészített és a mintegy 100 millió forintba kerülő komplex tanulmányokkal alátámasztott pályázatot a kórház múlt csütörtökön adta be. Várhatóan ősszel döntenek az 1,6 milliárd forintos projektról, aminek célja a magas színvonalú egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, illetve annak területi kiegyenlítése.
A 1,6 milliárdos pályázat (aminek végösszegét a kórház 2008-as finanszírozási évre vonatkozó teljesítménye szabott meg) 90 százaléka támogatás, 10 százaléka pedig önerő. Orosháza önkormányzata 166 millió forinttal járul hozzá a korszerűsítéshez és bővítéshez, ha nyer a pályázat.
Pozitív elbírálás esetén két év alatt valósulhat meg a nagyszabású beruházás, melynek keretében kétemeletes központi technikai tömböt építenek fel – tudtuk meg dr. Kalmár Mihálytól, a kórház főigazgatójától.

A pályázat meghirdetésekor 74,8 milliárd forintot állapítottak meg a támogatásokra vonatozó keretösszegnek.

Az alternatív energiát hasznosító technikai tömb földszintjén központi labor és képalkotó diagnosztika lesz. Emeletén pedig központi sterilizáló és műtő. A kórház főépületében átalakítások lesznek, aminek következtében a sebészeti jellegű szakma közelebb kerül az első emeleti műtőhöz. Ezáltal lerövidül a betegút, gyorsabban hozzájut a beteg a szükséges ellátásokhoz.
Az új technikai tömb a sürgősségi osztály és a fő épület keleti szárnya között épülne fel nyertes pályázat esetén. Itt lett volna az adományként felajánlott imakápolna is, ezért ezt az épületet át kell tervezni: a kápolna az SZTK és a neurológia közé épül, tavasszal elkezdődhet az építkezés – tudtuk meg a főigazgatótól.
A struktúraváltásra vonatkozó pályázat keretében 100 millió forintot fordíthat az informatikai eszközrendszer fejlesztésére is. A kórház nagy halljában pedig központi betegirányító egység valósulna meg.

A város 200 millióval támogat

A betegút is lerövidül, ha nyer a kórház (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A betegút is lerövidül, ha nyer a kórház (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A pályázat a költséghatékonyságra is lehetőséget teremt, például a telephelyek megszüntetésével. Orosháza esetében az Ady utcai tüdőgondozó bekerülhet a kórház épületébe. A neurológiai szakág betegei a főépületben kaphatnak helyet, az így felszabaduló épület egy újabb pályázat színtere lenne – a rehabilitációra vonatkozóan pályázaté. Csakhogy itt is szükséges a 10 százalék önerő (25 millió forint), amit nem biztos, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzat fel tud vállalni – a következő hetekben születhet döntés a kérdésben.
Jelenleg mintegy 2 milliárd forintnyi pályázata van a Strukturális Alapok Programirodánál (STRAPI) városunk kórházának. Az 1,6 milliárdos struktúraváltás pályázata mellett a sürgősségi osztály pályázata is döntésre vár. Ez utóbbi egy 260 milliós pályázat, aminek 26 millió forintos önrészét szintén felvállalta az önkormányzat. Ebben várhatóan tavasszal születik döntés, pozitív elbírálás esetén 10 hónap alatt készülhet el a projekt.

Az önkormányzat a két pályázat kapcsán felvállalt 200 milliós önerő mellett tavaly szintén 200 millió forinttal járult hozzá a krónikus osztály felépítéséhez.

Kalmár Mihály a helyi MSZP február 18-án tartott fórumára reagálva elmondta, ki tudják fizetni a gázszámlát.
– A nehézségeink abból az egészségügyi reformtörvényből fakadnak, melyet minden kérésünk ellenére megszavazott az MSZP-s kormány. Ez pedig nem csupán az orosházi kórházra, hanem egész Magyarország egészségügyére nézve rossz döntés volt. Mindezek ellenére az orosházi kórház vezetése a gyógyító munkával foglalkozik, és nem hajlandó olyan döntéseket hozni, melyek a gyógyítás színvonalát veszélyeztethetik – szögezte le Kalmár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.