- hirdetés -

Összefoglaltuk, miről vitáznak pénteken a városvezetők az ellenzékkel.

A pénteki ülésen a képviselők 31 nyílt és 8 zárt pontról vitáznak majd, a menetrendszerű politikai adok-kapok mellett. Hideg élelemre szükség lehet, de aki élvezni akarja a képviselők szeánszát, annak élőben adjuk képben, hangban és írásban. Az összes pontot nem részletezzük, csupán az általunk legfontosabbnak ítélteket bontjuk ki kissé. Az előterjesztések pontos szövegét itt olvashatja.

Volán és cukorpénzek

Az első pontban a helyi közlekedési tarifák meghatározása és a helyi közlekedés támogatása szerepel. Ez a Körös Volán és a város közötti megállapodásról szól. A város 2009 első félévében 12,5 millió forintot adott a közlekedési társaságnak. A második félévre a Volán által benyújtott adatok alapján ugyanekkora kiegészítő támogatást javasolnak.

Ezután az Egyesített Szociális Intézmény törzsgárda elismerésinek módját alakítják át, hiszen az elmúlt időszakban emelkedett a nyugdíjkorhatár, így van, aki már 35 vagy 40 éve dolgozik a területen. Az eddigi elismerési plafon 30 év volt, most ezt tervezik megemelni.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár és a Szántó Kovács János Területi múzeum megírta beszámolóját, melyet ezen a napon a képviselők elé tárnak majd.

A cukorgyárak bezárása után most nyílt egy lehetőség, miszerint az EU támogatja az érintett térségeket. Erre az előző ülésen hívta fel a figyelmet Dominkó Sándor (MDF) képviselő. Akkor azt tervezték, hogy Kardoskút és Tatársánc közötti ivóvíz hálózatot fejlesztik. Kiderült, ezt nem támogatja az EU, így a pályázatot az orosházi polgármesteri hivatal épületének modernizálására kívánják fordítani. A megnyerhető összeg 200 ezer euró, nagyjából 54 millió forint.

A 10-es pontban az étkezési nyersanyagnormákat határozzák meg. Az áremelkedések miatt szükséges ezek emelése, ám van, ahol ennek mértéke nem túl nagy, hiszen bíznak a közbeszerzés árleszorító hatásában.

Gyopárosfürdő kedvezményei

A gyopárosi fürdőbe az orosháziak kedvezménnyel mehetnek be. Ennek a bevételkiesésnek az ellentételezésére a város 18 millió forintot adott a Fürdő Zrt-nek 2008. december 1-től 2009. november 30-ig, elszámolási kötelezettség terhe mellet. Ezt a Fürdő Zrt benyújtotta, amiből kiderült, hogy még jogosultak 5,1 millió plusz forintra. Az előterjesztés javasolja, hogy a népszerű Orosháza Kártya miatt a város és a Fürdő Zrt közötti szerződést kössék meg újra, határozatlan időre. A kedvezményt az élményfürdő mellett kiterjesztenék a szaunákra és a parkfürdőre is. Ennek ellentételezésére a Fürdő Zrt 2009. december 1-től 2010. november 30-ig 25 milliót kér a várostól előre, negyedéves bontásban.

a 13. pontban az egyházakról lesz szó. Egy évvel ezelőtt az egyházak orosházi szervezetei városi támogatásban részesültek. Az elszámolást mind a három egyház megküldte elfogadásra a testületnek.

A város a „Sikeres Magyarországért” Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram keretében 1,5 milliárd forint értékű hosszú lejáratú, fejlesztési célú hitelt vett fel. A közbeszerzési eljárás során az UniCredit Bank lett a nyertes. Ezt tárgyalják a 14. pontban.

Az Alföld helyére tervezett Főtér látványtervét mutatják be 15-ös pontként.

Kápolna a kórházban?

A kórház területére építtetne imakápolnát a gádorosi illetőségű Pisont család. A város a területet adja, az épület elkészülte után a tulajdonjog a városra száll majd.

A testület 2010. évi munkaterve is napirenden lesz, ami elsősorban a jogszabályokban kötelezően előírt, illetve meghatározott, határidőhöz kötött napirendeket foglalja magában. 2009. évi munkájáról számol be a Többcélú Kistérségi Társulás: az orvosi ügyeleti ellátás biztosításáról Orosháza és Tótkomlós telephelyeken, július elsejétől pedig Csanádapácán ellátó hely létesült, aminek működését a társulás havi 750 ezer forinttal támogatja havonta. A szociális ellátás terén a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a társulás saját intézményével látja el. A kistérségben 245 készülék van, ebből 42 Orosházán.

Foglalkoznak a geotermikus energia kiaknázási lehetőségeinek feltárásával és a behajthatatlan követelésének törlésével, ám ez utóbbi előterjesztés nem volt a többi közt, és az interneten sem találtuk.

A 21. pont a helyi adókról szól. Az iparűzési adót a továbbiakban az állami Adóhatóság tartja nyílván és hajtja be, a bevallás és a megfizetés teljes egészében az adózó kötelezettsége lesz. Az adónem ugyanakkor megmarad a helyi adók körében.

Pénzt kérnek a sportegyesületek

Az OFKSE és az OKSC is póttámogatást szeretne. Az OFKSE működéséhez biztosított 30 millió mellé további 3,5 milliót kér, többek közt a csarnokok bérleti díjának emelkedése, és az utánpótlás csoportok országos döntőig való menetelése miatt. Az OKSC pedig a korábbi 20 millió mellé 2 milliós póttámogatást szeretne. Számukra többek közt az utazási költségek emelkedése okoz gondot.

Sportszervezetek létesítménybérletének póttámogatása a 22-es napirendben kerül terítékre. Az OFKSE emellett 2,4 millió többlettámogatást kért a létesítményhasználat óradíjainak emelkedése miatt. Egy verseny és egy versenysorozat helyi fordulója teremköltsége miatt az Asztalitenisz Sportegyesület Orosháza is támogatást szeretne, többletköltségük 120 ezer forint volt.

Szeged térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése pályázathoz Orosháza is csatlakozna a 24-es naprend szerint. Az 1,5 milliárd forintos támogatású pályázat célja az elektronikus szolgáltató központok kialakítása, hogy az önkormányzati szolgáltatásokat elektronikus úton is igénybe lehessen venni. Orosházának 2011. évi költségvetésében a szükséges 5% önerőt, maximum 2 millió 580 forintot és 2013 után öt éven keresztül vállalja az üzemeltetés havi 600 ezer forintos költségeit.

A Főtér pályázat költségvetését pontosítják a képviselők a beadás előtt. Azt, hogy mit terveznek bele, elolvashatja itt.

Tárgyalják még a 2009-es költségvetés IV. módosítását is.

Ennyit röviden, holnap 9 órától pedig jövünk a részletekkel, élőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.