- hirdetés -

Orosháza is benevezett a Napkorona Bajnokságra. Az ország „legnaposabb” önkormányzatát keresik egy nemzetközi program részeként.
A bajnokság még tavaly nyáron indult, és március közepéig tart. A benevezett önkormányzatoknak eddig kell összegyűjteniük, hogy településükön hány négyzetméternyi önkormányzati és magántulajdonban lévő napkollektor, és hány kW kapacitású napelem található.
Az orosházi polgármesteri hivatal munkatársától megtudtuk, hogy a napfényes órák száma igen magas városunkban és a környező településeken az országos átlaghoz képest. Megyei szinten csak a vésztői térségben magasabb. Lehetőségeinkhez mérten igyekeznek ezt ki is használni. Napkollektor található többek közt a Czina Tagintézménynél, a Diákélelmezésnél, az Egyesített Szociális Intézménynél vagy éppen a Táncsics gimnáziumnál. Emellett jelentős számú napkollektorral, napelemmel, hőszivattyúval ellátott magánépület van.

A napfénytartam (óra) átlagos évi összegei Magyarországon (forrás: met.hu)
A napfénytartam (óra) átlagos évi összegei Magyarországon (forrás: met.hu)
A legutolsó információk szerint eddig 82 magyar település nevezett a Napkorona Bajnokságra, melynek hazai díjátadó ünnepségére és szakmai konferenciájára előreláthatólag 2010 májusában kerül sor Budapesten. A győztes elnyeri a Napkorona 2009 díjat.
Nemzetközi programról van szó. A verseny ötlete egy német újságírótól származik. Andreas Wagner tíz éve indította el az akciót SolarBundesliga néven.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.