- hirdetés -

Kábítószer adatok 2009-ből: 13 visszaélés, 41 fő ellen eljárás, 2 heroinfüggő.
A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) február 3-án tartotta éves tanácskozását a Polgármesteri Hivatalban. A konferencián több olyan intézmény, szervezet dolgozója jelent meg, akik foglalkoznak Orosházán a drogprevencióval, a drogfogyasztók kezelésével és a kínálatcsökkentéssel.
Dr. Dancsó József alpolgármester a nyitóbeszédben elmondta:
– Most szembesültem vele, hogy talán ez a városban a legszélesebb társadalmi csoportokat átfogó egyeztető fórum, hiszen olyan sokrétűek a szakmai területek, ahonnan a megjelentek jöttek, ami példátlan manapság.
Ez valóban így van. A konferencián képviseltette magát az Együtt Egymásért Alapítvány, a Mi-Értünk Egyesület, a Kistérségi Gyermekjóléti Szolgálat, az Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület, Orosháza Városi Önkormányzat Kórháza, az Orosházi Rendőrkapitányság, a Polgármesteri Hivatal, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, valamint az ÁNTSZ is.

Drog a számok és adatok tükrében

A tanácskozáson az intézmények képviselői elmondták, mivel foglalkoztak a 2009-es évben, majd értékelték munkájukat. Az alábbiakban  néhány intézmény tevékenységeinek leírását olvashatják.

A terjesztői kör folyamatosan változik Orosházán (illusztráció)
A terjesztői kör folyamatosan változik Orosházán (illusztráció)
A rendőrség részéről Czecher Péter rendőrkapitány elmondta, az elmúlt évben 13 esetben indult nyomozás kábítószerrel való visszaélés miatt, ez 41 főt érintett, akik ellen eljárás indult, és ebből csupán négy fő volt fiatalkorú. A fogyasztói kör városunkban nem változik, azonban a terjesztői kör folyamatosan. A rendőrség legfontosabb feladata a kínálati oldal felszámolása. Orosházán nincs terjesztési gócpont, és a kemény drogok használata és terjesztése sem jellemző.
A kórháztól Greksza Lászlóné ápolási igazgató számolt be arról, milyen munkát végez az intézmény a drogfogyasztók kezelésével kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy 2009-ben két orosházi beteget kezeltek heroinfüggőséggel, bár az ilyen súlyos eseteket nem helyben gyógyítják, hanem továbbküldik Gyulára. A beszámolóban elhangzott, hogy városunkban a számokat tekintve az illegális kábítószereknél nagyobb veszélyt jelent a nyugtató és az altató együttes fogyasztása. Orosházán a kórházban alkalmazzák a Multi-drog Tesztet, mellyel tízféle drogot tudnak kimutatni vizeletvizsgálattal.
A Mi-Értünk Egyesület az alacsony küszöbű ellátással foglalkozik, ami azt jelenti, hogy nem támasztanak magas elvárást a kliensek felé, nem kell szermentesnek lenniük a segítségkéréskor, anonimak lehetnek, valamint térítésmentesen kapnak támogatást. A Mi-Értünk Egyesület ellátó körébe 95 fő került. Ebből van pár olyan, aki 2008-ban már jelentkezett nálunk, de tavaly is megjelent visszatérő kliensként. Ebből kábítószerfogyasztó 40 fő, rendszeres alkoholfogyasztó 25 fő, egyéb szenvedélybetegséggel küzdők 9 fő. Ebben a létszámban szerepelnek még gyógyszerfüggők, játékszenvedéllyel- és életvezetési problémákkal küzdők.

A tanácskozás során láthattuk, hogy milyen sok intézmény közös munkája kell ahhoz, hogy városunk lakói biztonságban tudhassák magukat és családjukat, illetve a bajba jutottak egy segítő kéz jóvoltából kikerülhessenek a mélyből.

A GyIÖK részéről a fiatalok által említett problémákat sorolták fel, melybe többek közt az alábbi pontok tartoztak:
– sokan nem veszik elég komolyan ezt a problémát
– nincs kellő tájékoztatás, pl.: nincs eléggé hangsúlyozva, hogy a gyógyszer és az alkohol közös fogyasztása is drogozásnak számít
A fiatalok hangsúlyozták, túl sok helyen lehet a városban kábítószert kapni. elhangzott, hogy 2009-ben drogellenes napot nem tartottak, de az összes rendezvényük prevenciós programnak tekinthető, hiszen alternatívákat mutattak a fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltésére.
Az ÁNTSZ tevékenységi körébe a betegségek megelőzése és az egészségfejlesztés tartozik. Egészségnevelők és védőnők segítségével tartanak felvilágosító előadásokat az általános- és középiskolákban, ahol bővítik a gyerekek ismereteit a kábítószer használatának káros következményeiről. Ők azonban az illegális kábítószer fogyasztásának prevenciója területén nem folytatnak önálló tevékenységet, hanem bekapcsolódnak más szervek munkájába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.