- hirdetés -

Négyen kaptak elismerést a polgármestertől az orosházi közéletben és kultúrában betöltött szerepükért.
A Magyar Kultúra Napja rendezvényt pénteken tartották a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében. Kölcsey 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz írását, ennek tiszteletére vált január 22-e a magyar kultúra ünnepnapjává.
Az eseményen különleges kulturális díjakat osztottak ki, majd színvonalas művészi produkciókat láthatott a közönség. Noha a vártnál kevesebb érdeklődő érkezett, a hangulat így is ünnepélyesen kellemes és felemelő volt. A rendezvényen megjelent Németh Béla, Orosháza város polgármestere, Varga Zoltán önkormányzati miniszter és néhány helyi képviselő is.
Az ünnepség kezdetén – Kölcseyre emlékezvén – Józsa Mihály előadásában hallgathattuk meg a Himnuszt. Őt követte a Szokolay Bálint Madrigál Kórus, akik Mosolygó Miklós vezényletével adtak elő latin és magyar nyelvű darabokat.

Felemelő beszédek a kultúra jelentőségéről

Németh Béla ünnepi köszöntőjében a kultúra fenntartásának, megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kölcsey és a Himnusz
Kölcsey és a Himnusz
Orosháza díszpolgára, Dr Hajdú Mihály nyelvészprofesszor egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni, így ünnepi beszédét Józsa Mihály tolmácsolásában hallhatta a közönség. A beszéd a fennmaradt dicső irodalmi emlékeink felidézésével kezdődött, majd Kölcsey és további nagy magyar nevek említésével folytatódott.
„És követik őket a nemzetformáló íróink, költőink, képzőművészeink, zeneszerzőink, tudósaink, feltalálóink, orvosaink, mérnökeink, mind a mai napig. Valamennyiüknek ünnepe ez a nap. Akik bármilyen művészeti, szellemi vagy technikai alkotásukkal hozzájárultak a magyarság – s rajta keresztül az emberiség – tudásának, kultúrájának esztétikai élményének növeléséhez, megújulásához” – hangzottak Hajdú Mihály gondolatai.
A beszédben további szép meglátások következtek a Himnuszról mint a nemzeti összetartozás jelképéről, mely – bár volt ahol és amikor nem hangozhatott fel nyilvánosan , de – mindig ott volt, és van a magyar szívekben. Kölcsey Husztjának ismert soraival zárult az alkotásra buzdító szónoklat:
„Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!”

Kulturális díjak és szórakoztatás

A beszédeket követően a hagyományok szerint díjakat adtak át a kultúrával kapcsolatban kimagasló érdemeket elért orosházi kötődésű személyeknek és kulturális célú közösségeknek.
Az elismerést elsőnek Káldy Antalné, pedagógus kapta meg. Őt követte Józsa Mihály, előadóművész, valamint Rózsa Zoltán, régész, a Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatója. A Szokolay Bálint Madrigál Kórus elismerését Mosolygó Miklós karnagy és az egyesület elnöke, Fehér Béla vették át.

Az elismerésben részesülők (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Az elismerésben részesülők (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A díjátadót követően színvonalas és változatos kulturális előadásokat élvezhetett a közönség. Közreműködtek a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai, a Székács József Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola növendékei. Mindannyian magas színvonalú előadásokkal emelték az est fényét. A műsorban felcsendültek zongorán, szaxofonon, hegedűn előadott darabok, és fiatal tehetségek verseket szavaltak.
A Magyar Kultúra Napja ünnepség a Szózat előadásával zárult, melyet állófogadás követett a művelődési ház kamaratermében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.