- hirdetés -

Az utóbbi években folyamatosan apad az állami támogatás. Az elvonások nagy terhet rónak a városra és az intézményekre.
Jelentősen csökkent mind az önkormányzati feladatok ellátására, mind a szociális ellátórendszer működtetésére és a közoktatás területén is a lehívható normatíva összege. Az évek óta tartó csökkenést jól mutatja, hogy míg 2007-ben a három nagy terület ellátására mintegy 3 milliárd forint normatívát tudott lehívni az orosházi önkormányzat, addig idén hétszáz millióval kevesebbet, 2 milliárd 300 millió forintot.
Ez a tavalyi összegnél félmilliárddal kevesebb, ám figyelembe kell venni, hogy a Mezgé fenntartását közben az önkormányzat átadta a megyének. Ha ez utóbbi hatását kivesszük, akkor is 300 millió forint a mínusz.

Cél a talpon maradás

A város lakossága folyamatosan csökken, kétszázzal kevesebben vagyunk, mint egy évvel ezelőtt (30.816 fő volt 2009. január elsején), de valójában nem ez okozza a normatívák nagymértékű csökkenését, hanem az, hogy az egy főre jutó állami normatív támogatás is lényegesen kevesebb lett. Mértéke nem követi az inflációt, az energiaárak emelkedését, az elmúlt évi ÁFA emelését és még sorolhatnánk, hogy mi mindent. A csökkenés oka, hogy egyre kevésbé járul hozzá az állam a feladatok ellátásához.

A tűzoltóságnak is kevesebb jut
A tűzoltóságnak is kevesebb jut
De mennyi is az annyi a számok tükrében? – erről kérdeztük Varga Endrét, a polgármesteri hivatal közgazdászát. Az önkormányzati feladatok ellátására – ide tartozik például az okmányiroda, a gyámhivatal működtetése, az építéshatósági-, és a lakott külterülettel kapcsolatos feladatok ellátása, a pénzbeli szociális juttatások kezelése is – idén az eredetileg igényelt összegnél 111 millióval kap kevesebbet a város.
A tűzoltóság 13 millióval, míg a szociális területet ellátó Egyesített Szociális Intézmény is lényegesen – mintegy 39 millió forinttal – megrövidített normatívából igyekszik talpon maradni.

Kevesebb gyermek

Az óvodának is kevesebb jut, bár igaz, hogy csökkent a gyerekek létszáma 65-tel, viszont a létszámcsökkenés egyáltalán nincs arányban a normatíva csökkenésével, hiszen 33 millióval kapnak kevesebbet az államtól. Az (összevont) általános iskolák is jóval szűkösebb normatívára számíthatnak, összességében mintegy 50 millió forinttal kevesebbre. Meglepő változás az is, hogy a pedagógusok továbbképzésére eddig járt normatíva, ettől az évtől viszont már nem igényelhető.

Az oktatást is érinti a csökkenő normatíva
Az oktatást is érinti a csökkenő normatíva
Lényegesen megnyirbálták a Táncsics gimnázium normatíváját is, 38 millióval kevesebbel kell számolnia az idén. Ez a drasztikus csökkenés egyértelműen a normatívák csökkenésével magyarázható, hisz a gimnázium tanulói létszáma szinte évek óta állandó.
Összességében elmondható, hogy a közoktatási normatíva az eredeti igényléshez képest 132 millióval lett kevesebb ebben az évben. A normatívákból kellene az intézményeknek fenntartaniuk magukat, ebből kellene finanszírozniuk működésüket, a bérköltséget stb., a kapott pénzből azonban ez lehetetlen, így az önkormányzatnak ki kell egészítenie azt, bizony nem kevéssel.
Nem könnyű a helyzet, hisz az önkormányzat bevétele is megcsappant, köszönhetően az állami megszorításoknak és a gazdasági válság következményeinek. Mint ahogy az ország, úgy a város is nehéz év elé néz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.