- hirdetés -

Változott a KRESZ. Januártól több mint 60 módosítás lépett életbe. Összegyűjtöttünk néhányat az orosházi kapitányság segítségével.
Az egyik leglényegesebb változás a vasúti átjáróknál van. Elsejétől megszűnt a lakott területen belüli 30 km/h és a lakott területen kívüli 40 km/h megengedett legnagyobb sebesség. Fontos azonban, hogy amennyiben az út kezelője indokoltnak tartja a sebességkorlátozást a vasúti átjáróban, bevezetheti, viszont táblával kell jeleznie. Tehát, ha van korlátozó tábla, kötelező lassítani, egyébként nem, de érdemes azért fokozott óvatossággal megközelíteni az átjárókat.

Megszűnt a zöldkártya

Januártól együtt van a műszaki és a környezetvédelmi vizsgálat, azaz már csak egy, úgynevezett komplex vizsgán kell bemutatni a kocsikat. A környezetvédelmi igazolólapot tehát január elsejétől már nem kéri a rendőr a közúti ellenőrzés során – tudtuk meg Kis Rozália rendőr hadnagytól.
A szakemberek szerint időt mindenképpen spórolunk, és ha egy kis szerencsénk van, pénzt is. Fontos még, hogy ha előbb lejár a zöldkártya, mint a forgalmi, nincs semmi teendőnk, egészen a forgalmi érvényességéig autózhatunk.

Nem hajthatnak be a kerékpárosok!

A kerékpárosoknak is tartogat újdonságokat 2010. A KRESZ-módosítást követően már az első napokban gondot okozott a kerékpárosok egyirányú utcában, forgalommal szemben történő közlekedése. Fontos tudni, hogy egyirányú utcában, forgalommal szemben csak akkor „tekerhet” a kerékpáros, ha a Behajtani tilos jelzőtábla alatt kiegészítő tábla – két nyíllal és kerékpár ikonnal – jelzi, hogy a biciklis bemehet. Kis Rozália rendőr hadnagy hangsúlyozta, hogy Orosházán az út kezelője nem tervez ilyen változtatást, tehát nem lehet egyirányú utcában forgalommal szemben kerékpárral közlekedni.

A kerékpáron történő utasszállítás szabálya is módosult. 16 év feletti személy szállíthat 10 év alatti gyermeket.

Polgárőrök, gyermekbiztonság

A polgárőrségről szóló törvény szerint január elsejétől a polgárőr is jogosult egy baleset helyszínét biztosítani a rendőr kiérkezéséig. Ezt követően a rendőr utasításának megfelelően köteles a feladatát végezni.
Szakemberek szerint elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok érdekében történtek a módosítások, melyek szabályozzák még többek közt a rendszám elhelyezését, a leállósáv használatát vagy éppen a gyermekbiztonsági rendszerek felhasználását.
A változások tehát életbe léptek, de fontos, hogy mindenki pontosan ismerje azokat, és figyeljünk egymásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.