- hirdetés -

Itt a vízkereszt, a díszek visszakerülnek a dobozokba. De  mi lesz a fenyőfákkal?
A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján szedik le az emberek a díszeket az ablakokból, ekkor teszik el a koszorút és bontják le a karácsonyfát. Ilyenkor azoknak, akiknek nem gyökeres a fájuk, vagy nem tüzelik el a fenyőjüket, gyakran fejtörést okoz, hogy mit kezdjenek a szerepét vesztett fával.  Csizmadia Gergely, a Városüzemeltetési Zrt. gazdasági igazgatója nyilatkozott arról, hogy mi lesz a lecsupaszított karácsonyfák további sorsa.

Az ajtók záródnak! Indul a fenyőfajárat.

– A fenyőket az emberek a belvárosban a szelektív hulladékgyűjtők mellé tehetik ki, a város külső területén élők pedig egyszerűen a szemétgyűjtő edények mellé helyezhetik azokat. A jövő héttől január végéig egy fenyőfagyűjtő járat közlekedik Orosházán, ami összeszedi a kirakott darabokat. Tavaly még a komposztálótelepre kerültek a fák, azonban most már a Városüzemeltetési Zrt. telephelye lesz a végállomás. Ennek oka, hogy a tavalyi évtől már minősített komposztot tudnak a komposztálótelepen előállítani, viszont a sok fenyő rontaná ezt a minőséget, hiszen a zöld komposzt összetételét túlságosan befolyásolná a fák nagy gyantatartalma.
A fák tehát a Városüzemeltetéshez kerülnek, ahol tüzelőanyagként hasznosítják azokat. Felmerült bennünk a kérdés, hogy nem lehetne- e ezt a sok fák egyes rászoruló családokhoz eljuttatni, akik a hideg januári napokon fűthetnének vele.
– Ezeknek a fáknak nagyon kicsi a fűtőértéke, ezért nem érné meg az a munka, amíg feldarabolják őket. Az akáchoz képest a fenyő tizedannyi ideig ég, tehát nem célszerű ily módon hasznosítani – mondta a gazdasági igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.