- hirdetés -

Nem mindenkinek futotta díszre, így inkább a közterületekről szedte össze.

Nem ez az ünnep az első, amikor a város tulajdonában lévő díszeket ellopják. Azonban jó lenne, ha az utolsó alkalommal szólhatnánk erről.  Csizmadia Gergely, a Városüzemeltetési Zrt. gazdasági igazgatója válaszolt kérdéseinkre.
Kiknek a tulajdonában vannak a díszek, amiket elloptak?
A díszeket az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vásárolta, a piac és környéke dekorálására.
Honnan lopták el a díszeket?
A piac kerítéséről pusztították le szinte az összes díszt, amit csak elértek, mindössze két nappal azután, hogy a kerítés ki lett dekorálva.
Milyen értékben károsult a tulajdonos?
Itt nem elsősorban anyagi kárról van szó – természetesen néhány tízezer forintba belekerültek a díszek, valamint a kihelyezésük –, hanem eszmei kárról, mivel az ünnepre való készülődést, a karácsonyi hangulatot, a város lakóinak jóérzését rondították el a vandálok.

Az adventi koszorút őrizték a vandálok ellen
Az adventi koszorút őrizték a vandálok ellen
Van gyanúsított?
Természetesen bárki, illetve bárkik lehetettek, akik esténként arra jártak, mivel nincs folyamatosan őriztetve a terület külső része.
Máskor is előfordult már ilyen?
A városban sajnos folyamatosan rongálják az utcabútorokat, a kihelyezett kézi szemétgyűjtőket, és most a karácsonyi díszeket is. Korábban a Krisztus születését ábrázoló Betlehemet is megrongálták. Ezért a főbb látványosságokat – a betlehemi jászolt, az adventi koszorút, a karácsonyfát és a mesekönyvet – őriztetjük.
Meddig lesznek kinn a díszek?
A hagyomány szerint vízkeresztkor, január 6-án bontják le a karácsonyfát, így a város díszei is eddig fognak világítani.
Ezután jobban figyelnek majd rájuk? Mit tudnak tenni?
Mondhatnám, hogy saját erőnkből semmit, mivel sajnos nem tudunk minden fenyőág mellé biztonsági őrt állítani. Ezért is kérjük a jövőben a város lakóinak, a polgárőröknek, illetve a rendőrségnek a segítségét, hogy figyeljenek az ilyen rendbontókra is.
Ez ellen természetesen nehéz bármit is tenni. Csak abban reménykedhetünk, hogy a jövőben többen lesznek, akik a tiszta lelkiismeret mellett döntenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.