- hirdetés -

Több mint háromszázan vettek részt a szombati jótékonysági rendezvényen.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Táncsics gimnázium a Sámli bált, melyet a gimnázium, az iskolaszék, valamint a szülői munkaközösség azzal a céllal hívott életre, hogy annak bevételét nemes célra fordítsák. Ez alkalommal a könyvtárállomány megújítására és a nehéz helyzetben lévő tanulók megsegítésére fordítják a támogatói jegyekből befolyt összeget.

Megnyitók: Blahó János és Németh Béla
Megnyitók: Blahó János és Németh Béla

Az intézmény igazgatója, Blahó János  elmondta, öt évvel ezelőtt Gelegonya Sándorral az Iskolaszék jelenlegi elnökével arra gondoltak, valami új, nagyszerű, szórakoztató, egyben jeles dolgot kellene vinni az iskola életébe, ekkor döntöttek a jótékonysági bál megrendezése mellett. És mivel az iskolaszék kezdeményezésére hívták életre, egy játékos szófordulatnak köszönhetően kapta a sámli nevet.

A rendezvényen Varga Zoltán önkormányzati miniszter is részt vett, aki korábban közel tíz évig volt a gimnázium iskolaszékének elnöke.

Köszöntők, ünnepi műsor

– Egyrészt jótékonysági céllal jött létre a rendezvény, másrészt azért, hogy a diákok, szülők és tanárok együtt szórakozhassanak. Ugyanakkor célja az is, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik az iskola oktató-nevelő munkáját támogatják, segítik- mondta el beszédében Blahó János igazgató.

Majd Németh Béla polgármester mondott köszöntőt,  aki hangsúlyozta, a megjelentek száma is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt öt évvel ezelőtt életre hívni e nemes eseményt, mert erre igenis szükség van.

Ezután a gimnázium egykori és jelenlegi diákjainak műsora következett. Kovács Balázs az ütős hangszerek világába kalauzolta el a vendégeket, majd a (F)Apácák Énekstúdió varázsolt ünnepi hangulatot az iskola sportcsarnokába.

Arany Sámli-díj az együttműködésért

Hagyomány már, hogy a bál keretében mindazok, akik az intézmény oktató-nevelő munkáját segítik, Arany Sámli-díjban részesülnek. A gimnázium csaknem két évtizede a Szegedi Tudományegyetem rezidens- és bázisikolája, mely együttműködésnek a tanulók igen sokat köszönhetnek.

E megállapodás eredményeként 1992-től a régióban elsőként a Táncsics gimnázium falai között indult meg a vendégtanár-program, illetve a közös tudományos és szakmai munka az egyetem és az iskola között. Ezen az estén mindazok munkáját köszönték meg az Arany Sámli-díjjal, akik aktívan közreműködtek abban, hogy ez létrejöhessen.

Elsőként Varga Zoltán önkormányzati minisztertől vehette át az elismerést a gimnázium címzetes igazgatója Fülöp Béla, akinek kezdeményezésére jött létre az első megállapodás. Szintén Arany Sámli-díjban részesült dr. Mészáros Rezső professzor, a Szegedi Tudományegyetem akkori rektora, a bázisiskola kapcsolat létrejöttének támogatásáért.

Fülöp Béla átveszi az elismerést (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Fülöp Béla átveszi az elismerést (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Több mint egy évtizednyi együttműködés után, a bázisiskola-kapcsolat megerősítéseként, a gimnázium az országban elsőként kapta meg a Szegedi Tudományegyetem Rezidens Iskolája címet. Az egyetem oktatói közül sokan hozzájárultak az együttműködés virágzásához, akiknek szintén Arany Sámli-díjjal köszönték meg közreműködésüket. Így dr. Mezősi Gábor professzornak, tanszékvezető egyetemi tanárnak. Dr. Keveiné dr. Bárány Ilona tanszékvezető egyetemi tanárnak, valamint néhai dr. Kevei Ferenc tanszékvezető egyetemi tanárnak, aki posztumusz részesült a díjban.

Az együttműködést segítették azok az egyetemi oktatók is, akik középiskolai tanulmányaikat a Táncsicsban végezték. Köztük dr. Csirik János professzor, dr. Németh József egyetemi docens, valamint dr. Szabó Mihály, a Szegedi Tudományegyetem klinikai gyermekorvosa, gyermeksebész adjunktus.

A díjazottak közül többen külföldi tartózkodásuk, vagy betegség miatt nem tudtak megjelenni a rendezvényen, nekik később nyújtják át az elismerést. Viszont ott volt dr. Szabó Mihály, akinek Blahó János adta át a díjat.

Szintén Arany Sámli-díjjal köszönték meg a közel három évtizedes együttműködést a Szegedi Tudományegyetemnek, melynek nevében dr. Csendes Tibor egyetemi tanár vette át az elismerést dr. Kaáli Nagy Géza professzortól, az egyetem díszdoktorától.

Arany Sámli a sikerekért

A kialakult hagyományoknak megfelelően a Sámli bál lehetőséget kínál arra is, hogy az iskola hírnevét öregbítő diákok is részesüljenek az Arany Sámli-díj elismerésben. Az idei díjazottak Benkő Zoltán, okleveles vegyészmérnök, Károlyi Csilla, többszörös magyar-, Európa- és világbajnok búvárúszó, valamint Tarsoly Gyula, aki 2006 óta a gimnázium diákja és fekvenyomásban ért el szép sikereket. A díjakat Gelegonya Sándor, az iskolaszék elnöke adta át.

Az iskola legfiatalabb nagygimnazista diákjainak nyitótáncát követően kezdetét vette a hajnalig tartó vigasság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.