- hirdetés -

A balesetveszély jelen van, az autósok sokszor bosszankodnak a felhordott sár miatt, a termelőknek viszont dolgozniuk kell.

Nem kényeztetett el minket az időjárás az elmúlt hetekben, több mint 150 milliméter csapadék volt Orosházán és térségében. Az eső, a köd és a csúszós út komoly feladat elé állította a közlekedőket, főként azokon a területeken, ahol mezőgazdasági gépek is járnak.

Ahol csak a traktorok járnak
Ahol csak a traktorok járnak

A legfontosabb, hogy mindenki az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessen – hangsúlyozta Kis Rozália rendőrhadnagy, aki elmondta, hogy a KRESZ szerint a földútról burkolt útra történő felhajtás előtt a mezőgazdasági gépekről, de a személykocsikról is le kell takarítani a sarat. Ugyanis ha valaki megcsúszik a felhordott sárrétegen és bebizonyosodik, hogy emiatt van baleset, az eljárást von maga után. A rend őrei ellenőriznek, és a Városi Baleset-megelőzési Bizottság is kéri minden időszakban a mezőgazdasági szövetkezeteteket, hogy figyeljenek erre a problémára.

Nem sok van hátra

– Az őszi munkák elhúzódása miatt valóban előfordult, hogy felhordták a sarat a gazdák a közutakra – mondta el az Orosházi Gazdakör elnöke. Horváth József is kiemelte, hogy a mezőgazdasági gépek kezelőinek kötelességük és feladatuk a sarat letakarítaniuk, amit tapasztalataik szerint többségében meg is tesznek. Hozzátette, hogy az autósok türelmét és megértését kérik ebben a rendkívüli időjárásban. A jelentős csapadék feláztatta a dűlőutakat, de az őszi munkák hamarosan befejeződnek, így megszűnnek ezek a problémák.

A termelők úgy vélik, az alapvető probléma, hogy ezeknek a járműveknek el kell jutniuk a céljukhoz, és mivel más megoldás nincs, fel kell hajtaniuk a műútra. A gazdák szerint hiányoznak például a kihajtás előtti rázók és a nyári utak, azaz nehézkes a közlekedés.

A legfontosabb tehát – minden körülmények között -, hogy figyeljünk, és ne veszélyeztessünk másokat. Akár mezőgazdasági géppel, akár személykocsival vagy más járművel közlekedünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.