- hirdetés -

A  szociális kártya bevezetésével és működtetésével foglalkozó cég az orosházi önkormányzatot is megkereste ajánlatával.

Az elmúlt napokban több, egymásnak ellentmondó információ jelent meg a Monokon bevezetendő szociális kártya társadalmi, politikai, gazdasági és szociális hatásairól, várható eredményeiről. Szakmai szervezetek, egyesületek, önkormányzatok és politikusok mondták el véleményüket úgy, hogy abból csak az érintettek maradtak ki.

Vargáné Szluka Izabella, az önkormányzat népjóléti és szociális osztályvezetője törvényességi szempontból és a költséghatékonyság oldaláról is aggályosnak tartja a segélyek folyósításának ezt a módját. Mint mondta, a szociális kártyával nem lehet készpénzt felvenni, csak meghatározott üzletekben bizonyos termékek megvásárlására használható.

Az ily módon nyújtott segély természetbeni ellátásnak minősül. Az 1993. évi III., úgynevezett szociális törvény a polgármesteri hivatalok útján, különféle jogcímeken nyújtott segélyek többségét pénzbeli ellátásként szabályozza, azaz a támogatást készpénzben kell a segélyezetthez juttatni.
– A szociális kártya alkalmazása ezekben az esetekben törvénysértő gyakorlat kialakulásához vezet. Az átmeneti segély és – a kérelmező egyetértése esetén – a lakásfenntartási támogatás olyan pénzbeli ellátások, amelyek természetbeni ellátásként is nyújthatók, ha a célszerű felhasználás biztosítását mindenképpen szükségesnek tartjuk. Az összes segélyezéshez viszonyítva ezen esetek száma igen elenyésző. A Családsegítő Szolgálat munkatársainak bevonásával, a szociális munka eszközeivel, illetve a közüzemi szolgáltatók számlájára történő átutalással, jól bevált megoldás a szociális kártya nélkül is Orosházán – hangsúlyozta az osztályvezető.

Sérti az emberi méltóságot

A szolgáltató szerint a kártya bevezetése költségmegtakarítást eredményez a szociális segélyek folyósításában. Ebből a szempontból a szociális osztály is számítást végzett és kiderült, Orosházán nemhogy megtakarítást nem eredményez, hanem a kiépített rendszerüknél költségigényesebb is.

Az osztályvezető véleménye szerint a szegénység, a rászorultság nem egyfajta renitens magatartás, vagy kóros elmeállapot, amelyben a segélyezettnek meg kell mondani, hogy néhány ezer forintos segélyét mire költse. Ez sérti az emberi méltóságot – fogalmazott a szakember.

A többség támogatná

Az utca emberét is megkérdeztük. Mi a véleménye a szociális kártyáról?

A vélemények szerint a kártya bevezetésével a segélyként kapott pénzt – tisztelet a kivételnek – nem kocsmára, játékgépre, cigarettára és más szenvedélybetegségekre költenék. Ha gyógyszert lehetne kártyára venni, meg más, szükséges dolgokat, akkor jó kezdeményezés a szociális kártya bevezetése az önkormányzatoknál. És többen úgy vélik egyáltalán nem sérti az emberek jogait.

Volt olyan álláspont is, mely szerint egyáltalán nem jó dolog a szociális kártya bevezetése, mert nem érnének el vele semmiféle változást. Mert aki akarja, az úgyis a családjára költi a támogatást, aki meg nem, az megoldja azt is, hogy cigit vagy alkoholt vegyen a segélyből, még akkor is, ha azt kártyára utalják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.