- hirdetés -

A Dózsa György utcán két autó ütközött. Az egyikben két fiatal lelte halálát, a másikban egy ember súlyosan megsérült. Valósághű bemutató fiataloknak.

Drogos és részeg fiatalok, akik diszkóból tartanak hazafelé, de közben balesetet okoznak. Sajnos sokszor hallunk ehhez hasonló esetet. Erre az esztelenségre kívánja felhívni a fiatalok figyelmét ez a sokkoló baleseti szimuláció.

Az elején nevetgélő fiatalok ülnek le a közönségnek felépített emelvényre. Jókedvűek, és miért is ne lennének azok, előttük az élet. Aztán ahogy zajlanak az események, egyre több arcról fagy le a mosoly, hiszen a 17-18 éves fiúk és lányok testközelből élik át, hogyan néz ki egy baleset a valóságban.

A halott sofőr (klikk a képre a magaslati galériához) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A halott sofőr (klikk a képre a magaslati galériához) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A szereplők a Békéscsabai Jókai Színház fiatal tagjai, ők személyesítik meg a baleset minden résztvevőjét, így lesz igazán élethű a bemutató. A mentősök, a rendőrök és a tűzoltók viszont nem színészek. Ők mindent úgy tesznek, mint egy valódi balesetnél. Profin, gyorsan, pontosan és szakszerűen. Összeszokott csapatot alkotnak így együtt, hiszen már sok hasonló esetnél dolgoztak együtt – csak az nem játék volt, ott valóban emberéleteket mentettek.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ot5WwN92nO4

A bemutatót az OrosCafé.hu és a városi TV, valamint a Táncsics Stúdió stábja négy kamerával rögzítette. Az alaptörténetet, melyet a tényleges esemény előtt hangjáték formájában hallhattak a diákok a következő hetekben filmesítjük meg a Jókai Színház színészeinek közreműködésével. Így a teljes történet összeáll majd, és készítünk egy komplett filmet.

Harmadjára sokkoltak, sikerrel

A Hiszem ha látom címet viselő doku-dráma ötlete három évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az Orosházi Rotary Club és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum először megrendezte a bemutatót. Az ötlet Amerikából származik, és az eltelt időben egyre több helyen szervezik meg, más-más történettel. De a lényeg mindenhol ugyanaz: élethűen megmutatni a fiataloknak, hogy nem csupán játék az élet, felelősségteljesen kell viselkedni és józanul kell dönteni.

Életmentés közben (klikk a képre eseményközeli galériához) Fotók: Melega Krisztián
Életmentés közben (klikk a képre eseményközeli galériához) Fotók: Melega Krisztián

Az Orosházi Rotary Club elnöke, Mák Imre elmondta: egy hónap kellett hozzá, mire mindent leszerveztek. Idén még több segítő csatlakozott a bemutató megszervezéséhez, így sokkal gördülékenyebb volt az előkészület. A visszajelzések egyértelműen pozitívak irányukba.

Bár komoly szakmai felmérést nem végeztek, mennyire hatásos a bemutató, de rengeteg visszacsatolást kapnak személyes csatornákon keresztül. Azok a fiatalok pedig, akik a helyszínen látták a szimulációt, hetek múlva is beszélnek maguk között róla. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, megragadt bennük a látvány, így ha hasonló szituációba kerülnek szórakozás közben, nagyobb eséllyel villan fel nekik: bárkivel megtörténhet!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.