- hirdetés -

Rákkeltő anyagokkal szennyezett vérnyomáscsökkentőket vontak ki a forgalomból. A betegek két bontatlan gyógyszert vihetnek vissza, blokk hiányában is.

Július 30-tól egészen augusztus végéig vihetik vissza a fogyasztók a gyógyszertárakba azokat a valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőket, amelyek hatóanyaga szennyeződött – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az OGYÉI július elején jelentette be, hogy 27 vérnyomáscsökkentőt visszavonnak, miután kiderült, hogy a készítmény az előállítás során rákkeltő anyaggal szennyeződött Kínában. A készítmények listája ide kattintva érhető el.

A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) hiányában is!

Betegenként maximum két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. Az OGYÉI azzal indokolta a limitet, hogy egyszerre maximum háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a házipatikában.

A gyógyszer szedését senki ne hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja – hangsúlyozza továbbra is az OGYÉI, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli! Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.