- hirdetés -

Mintegy hétszáz millió forintból fejlesztik a városkép szempontjából is meghatározó szerepet betöltő polgármesteri hivatal épületét. A főként energetikai korszerűsítést magába foglaló, és hosszútávon jelentős költségmegtakarítást eredményező beruházás keretében egy akadálymentes irodát is kialakítanak. A Városháza több ezer ügyfél és több mint száz dolgozó számára válik komfortosabbá.

Az elmúlt hónapok több milliárd forintos nyertes pályázatai mellett (pl. óvodafejlesztés, mozi és közösségi tér kialakítása, orvosi rendelő, szociális klubok felújításai, csapadékvízelvezetés stb.) újabb Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázaton szerepelt eredményesen Orosháza. Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére benyújtott pályázat részesült pozitív elbírálásban. A Városháza fejlesztésére fordítható támogatás mértéke 450 millió forint, amely része annak a négymilliárd forintos lehatárolásnak, amelyet kizárólag az Orosházi Járás használhat fel.

– Egy megtérülő beruházásról van szó, hiszen az az összeg, amit most az önkormányzat épületének felújítására használunk fel, pár éven belül visszafolyik a kasszába, és azt más egységek támogatására tudjuk fordítani – ismertette Bojtor István alpolgármester. 

Az orosházi polgármesteri hivatalnál a már meglévő rendszert bővítik (Fotó: Rajki Judit)

A felújítás részeként – a legújabb uniós előírásoknak is megfelelve – nyílászárócsere, épületgépészeti korszerűsítés, valamint homlokzati és födémszigetelés történik. Bővítik az épület tetején található napelemparkot, és akadálymentessé teszik a földszintet. Utóbbi része egy akadálymentesített iroda kialakítása, ahol a mozgáskorlátozott és idősebb emberek bármilyen ügyet el tudnak majd intézni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak és a Békés Megyei Önkormányzat támogatásának is köszönhetően.

– Teljes mértékben támogattam Orosháza pályázatát a döntés-előkészítő bizottságunkban, hosszú évek óta időszerűnek tartom a polgármesteri hivatal felújítását. Az épület- rekonstrukció esztétikai szempontból is jelentős, hiszen a város meghatározó részén található – tájékoztatta lapunkat Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke.

Megtudtuk, az orosházi városházi beruházás előkészületei a támogatói szerződés megkötése után kezdődnek meg.

– Az épület mintegy 3.000 négyzetméter alapterületen, három szinten több mint száz dolgozó és sok-sok ügyfél számára válik komfortossá, ráadásul ezek a korszerűsítések éves szinten sok millió forint energiaköltség-megtakarítást eredményeznek. 2018 a megvalósítás éve Dél-Békésben, hosszú évek kitartó munkájának és a térségi összefogásnak köszönhetően több milliárd forintot fordíthatunk Orosháza építésére, szépítésére is – értékelte az újabb orosházi fejlesztést Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője.

Az előzetes értékbecslés szerint a beruházás teljes költsége 675 millió forint, ezért a képviselő-testület még tavaly júniusban elfogadta, hogy a szükséges 225 millió forintos önerőt biztosítja a város költségvetésének terhére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.