- hirdetés -

Szociális munkásnak készülő német egyetemi hallgatók érkeztek Orosházára, hogy megismerkedjenek a helyi intézmények működésével. 

A Kodolányi János Főiskola már régóta partnerségben áll nemzetközi felsőoktatási intézményekkel, köztük a Darmstadti Evangélikus Főiskolával is. Az Erasmus programban az egyetemisták és főiskolások Európai Unión belüli intézményekben vendégszemesztereket tölthetnek el, így a Kodolányisok külföldre mehetnek, illetve a külföldi hallgatók a Kodolányira jöhetnek. Ezt a kezdeményezést bővítette ki a Kodolányi János Főiskola úgy, hogy Székesfehérvár és Budapest mellett már Orosházára is meghívja a külföldi cserediákokat.

–Úgy gondoltuk, hogy a külföldi kapcsolatainknak is meg kell mutatnunk a székhelyünket. Ez az első alkalom, hogy egy diákcsoport látogat el a városba, de később több is várható – tájékoztatott dr. Varga László, a Kodolányi János Főiskola akadémiai képzésének rektorhelyettese.

Júniusban hét fős küldöttség érkezett a Darmstadti Evangélikus Főiskoláról. A szociális munkásoknak készülő hallgatók az osztrák és a magyar szociális ellátórendszert tanulmányozzák, melynek alkalmából meglátogatták az orosházi SOS Gyermekfalut, az Ezüst Fenyő Idősek Otthonát és a hajléktalan szállót.

Bemutatkozott az Egységes Szociális Központ (Fotó: Rosta Tibor)

Az Ezüst Fenyő Idősek otthonában Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatója mutatta be az intézmény általános jellemzőit, majd Tarjánné Kósa Rita, az Ezüst Fenyő Idősek Otthona bentlakásos egységvezetője az idősek otthonáról tartotta meg tájékoztató előadását. A német hallgatók érdeklődve figyelték a beszámolókat és számos kérdést tettek fel az intézményvezetőknek.

Az előadások után terepszemle következett (Fotó: Rosta Tibor)

–Nagyon érdekes látni, hogy a szociális munka hogyan működik más országokban. Sok mindenben hasonlít az itteni rendszer a némethez. Itt azt tapasztaltam, hogy azok az emberek, akikkel találkoztam (az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában – a szerk.), jószívűek és tényleg jó munkát szeretnének végezni – mesélte az OrosCafénak Lina, aki Németországban hátrányos helyzetű gyermekek ellátásával foglalkozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.