- hirdetés -

A párás, meleg idő beköszöntével nem csak a rovarkártevők, de a gombabetegségek rohama is veszélyezteti kertünk növényeit. Az Orosházi Kertbarát Klubban meghallgatott hétfői előadás több növényvédelmi kérdésre is választ adott.

Illusztris vendéget fogadott e havi klubnapján a Kertbarát Klub. Varga Alexandra növényvédelmi szakmérnök tartott előadást a kertekben éppen aktuális tennivalókról. Megtöltötték a kis klubhelyiséget a kertbarátok, akik nagy figyelemmel hallgatták az előadást és a jegyzetfüzetek, tollak sem pihentek közben.

Varga Alexandra elmondta, hogy az Európai Unióban egyre erősebben korlátozzák a hármas kategóriás, vagyis kereskedelmi forgalomban kapható vegyszerek számát. Egyre-másra vonják ki a szereket, illetve teszik a nem szabadon hozzáférhető kategóriákba. A biológiai növényvédelmet kell nekünk is első számú célként tekinteni.

Varga Alexandra nem csak elmondta, de kivetítőn meg is mutatta előadása témáit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Rovarok

 – A mostani párás, meleg időben sok, nagy levéltetű kolónia alakul ki és meglepnek olyan növényeket is, melyeket máskor nem. Ha már vegyszerhez kell nyúlnunk, mindenképp a felszívódó rovarölő szereket alkalmazzunk. Az a gondom a kontakt szerekkel, hogy mindent visznek. Nem csak a levéltetveket pusztítják el, hanem ezek természetes ellenségeit, a katicát, fátyolkát, lebegő legyet, gubacsszúnyogot, pókot, fürkészdarazsat is, míg a felszívódó permetszerből csak a levéltetű szívogat és pusztul el – emelte ki a növényvédelmi szakmérnök.

Az est folyamán szó esett a szintén nagy tömegben támadó gyümölcsmolyokról is. Almatermésűeknél (alma, körte) az almamoly, szilvánál a szilvamoly, kajszi- és őszibarackoknál a keleti gyümölcsmoly ellen kell permetezni. Ezeket jelenleg még ugyanazzal a keverékkel kezelhetjük. A szüret még messze van, így az élelmezés egészségügyi várakozási időbe is beleférünk. Itt is elsősorban a felszívódó szereket ajánlotta Varga Alexandra.

Gomba fertőzések

Ugyancsak a párás, meleg nyújt kedvező feltételeket a gombabetegségek kialakulásához. Ott, ahol a tavaszi rezes lemosó permetezést nem végezték el, esetleg még a tavalyi beteg levelek is a fák alatt vannak, jóval nagyobb eséllyel számíthatunk a megjelenésükre. Az almatermésűeknél eljött a felszívódó gombaölők ideje. A megfelelő hatás eléréséhez, a szőlőhöz hasonlóan két-három alkalommal kell ismételni a kezelést.

 – A szőlőben megjelent a peronoszpóra. Itt vigyázni kell a kén és réztartalmú szerek alkalmazásánál, mert perzselhetnek. A lisztharmatot nem szabad beengedni a szőlőbe, mert nagyon nehéz megfogni és az egész termést elviheti. Folytassák a felszívódó blokkot, de gondoljanak a peronoszpórára is. Elég sok harmadik kategóriás szer közül lehet választani és több készítmény egyszerre véd a lisztharmat és a varasodás ellen – tette hozzá Varga Alexandra.

Pumpás, vagy motoros

Sokszor kell elővenni a permetezőt, és az sem mindegy, milyen technika segítségével juttatjuk ki a permetszert. Mostanában egyre inkább teret hódítanak a motoros háti permetezők. Ezek akár nyolc méteres magasságba is fel tudják fújni a vegyszert. Sok ilyen esetben a szóródás, különösen, ha egy kis szél van. Hatványozottan figyelni kell, hogy esetleg ne a szomszéd kertben kössön ki a permetezésünk. A hagyományos, pumpás permetezőkkel kevesebb szóródással, pontosabban tudjuk a permetszert a kívánt helyre juttatni. Ha nincs túl sok fa a kertben, akkor – bár fárasztóbb – de inkább ezt kellene használni.

Akár motoros, akár pumpás permetezőt használunk, a védőfelszerelés fontos (Fotó: Rosta Tibor)

 – Akár ilyen, akár olyan gépünk van, mindenképp fontos, hogy olvassuk el a szerek csomagolásában található előírást, amely tartalmazza a szer méhekre és vízi szervezetekre veszélyességét, az élelmezés egészségügyi várakozási időt és egyéb fontos információkat. Bár a rovarölő szerek melegvérű állatokra és az emberre veszélytelenek, mindamellett mérgek, ezért ügyeljünk megfelelő védőfelszereléssel elkerülni, hogy a szer a szemünkbe, bőrünkre kerülhessen, esetleg belélegezzük, mert nagyon kellemetlen tüneteket okozhat – hangsúlyozta a szakember.

Sok tehát a dolog, de ha finom, friss gyümölcsöt, zöldséget szeretnénk behozni a kertből, akkor megéri. Mielőtt vegyszerhez nyúlnánk, azért érdemes kicsit tájékozódni az alkalmazható biológiai védekezésekről is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.