- hirdetés -

A Dzsúdó Diákolimpia országos döntőjét rendezték a hét végén Szombathelyen. A Haladás Sportkomplexumban lebonyolított erőpróbán egyetlen orosházi versenyzőként Patyi Ákos lépett tatamira.     

Nagy mezőny, mintegy kétszázötven fiatal dzsúdós gyűlt össze a Diákolimpia szombathelyi döntőjére, melyet Diák C, és ifi korcsoportban szerveztek, a 10-11 és a 15-16 évesek számára.

Patyi Ákos súlycsoportjában tíz versenyző indult. Sajnos az orosházi srác számára nem úgy kezdődött az országos döntő, ahogy azt elképzelte. Első mérkőzése mindössze öt másodperc alatt véget ért. A Tóth Béla mesterrel megbeszéltek szerint támadott. Az első indított dobása egy pillanatra elakadt, ellenfele megkontrázta és ezzel le is győzte őt. Igazi sportemberi nagyságról tanúbizonyságot téve, Ákos, szó szerint a padlóról felállva, némi szomorkodás után összeszedte magát, és a további ellenfeleit kivétel nélkül ipponnal legyőzve, végül felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A balul sikerült első meccs után nagyszerű a bronzérem (Fotó: Patyi Gábor)

Tóth Béla, az Orosházi Judo SE vezetője, edzője értékelése szerint Ákos az első meccsen elkövetett pillanatnyi kihagyást leszámítva nagyszerűen küzdött. Különösen igaz ez, ha tudjuk, egy komoly mélypont után kellett neki száz százalékosan összpontosítva újra talpra állni.

Nem könnyű a kelet-magyarországi dzsúdósok és szüleik helyzete, hisz a nagy, országos versenyeket szinte kivétel nélkül a Dunántúlon rendezik. A múlt hét végén Szombathely, e héten Zalaegerszeg, június 9-én Győr a helyszín ahová elutazni anyagilag is megterhelő, de időben fáradságban is sokat jelent. Ha valaki nem akar kimaradni, ezzel együtt az élmezőnytől lemaradni – vállalnia kell. Ez a tény tovább növeli a környékbeli, anyagiakban nem dúskáló, kis klubok versenyzői által elért sikerek értékét.

Gratulálunk Ákosnak, a hét végén testvére Patyi Anna és Bőte Dominik sikeréért szoríthatunk a Diákolimpia döntőinek zalaegerszegi állomásán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.